Prvi put u Dubrovniku i pred festivalskom publikom, sinoć su, 14. kolovoza, u atriju Kneževa dvora nastupili Andreas Ottensamer, prvi klarinet Berlinske filharmonije, i pijanist José Gallardo, oduševivši dubrovačku publiku.

 

Vrsni glazbenici s lakoćom muziciranja izveli su odabrani repertoar, uglavnom francuskih skladatelja i u „jazzy” tonu. Na programu ovog vrhunskog recitala bile su dvije skladbe Claudea Debussyja, Prva rapsodija, tipično impresionističko ostvarenje koje se poigrava s izražajno-tehničkim mogućnostima klarineta i druga Djevojka lanene kose, u aranžmanu samog Andreasa Ottensamera. U prvom dijelu koncerta, Ottensamer i Gallardo odsvirali su i Pocket Size Sonatu Aleca Templetona te Easy Moments suvremenog mađarskog skladatelja i koncertnog klarinetista Béle Kovácsa. U svom obraćanju publici, Ottensamer je naglasio kako uživaju na sceni, na tako predivnoj lokaciji i u ovom prekrasnom gradu, a cijeli je program, ako je suditi po oduševljenim reakcijama, bio baš po volji sinoćnje festivalske publike, koja je uz velike aplauze između svake točke, pratila sjajan koncert.

 

U drugom dijelu koncerta, uslijedila su Tri preludija Georgea Gershwina u Ottensamerovom aranžmanu, potom Sonata za klarinet Camillea Saint-Saënsa i Sonatinu za klarinet u B-duru Josepha Horovitza. Na poklon festivalskoj publici, odsviran je i glazbeni dodatak – tango Por Una Cabeza, za koji je glazbu skladao Carlos Gardel, u aranžmanu Johna Williamsa, koji ovaj dvojac često i s užitkom izvodi.

 

Andreas Ottensamer potječe iz stare austrougarske glazbene obitelji, njegova oca Ernsta Ottensamera nazivali su „bečkim kraljem klarineta”, a bio je legendarni prvi klarinet Bečke filharmonije, dok je na tom istom mjestu danas Andreasov stariji brat Daniel. Nakon studija klavira, a zatim i violončela, 2003. godine prebacuje se na klarinet kod profesora Johanna Hindlerina. Od 2011. na mjestu je prvog klarineta Berlinske filharmonije, a od 2013. godine ima ekskluzivno partnerstvo s Deutsche Grammophonom, čime je postao prvi solo klarinetist koji je potpisao ekskluzivni ugovor s Yellow Labelom te ugledne glazbeno-izdavačke kuće. Njegov drugi album Brahms – mađarska veza, osvojio je nagradu Echo Klassik za instrumentalista u 2015. godini. Andreasov partner na recitalu u Dvoru bio je argentinski pijanist José Gallardo koji je klavir počeo učiti u dobi od pet godina na konzervatoriju u Buenos Airesu, a studij nastavio kod profesorice Poldi Mildner na Odjelu za muziku Sveučilišta u Mainzu. Gallardova suradnja s Andreasom Ottensamerom započela je 2003. godine, otkada zajednički djeluju kao umjetnički voditelji festivala komorne glazbe Bürgenstock Festival u Luzernu (Švicarska).

 

Koncert se održao uz potporu fonda Srednjoeuropske inicijative – SEI (Central European Initiative – CEI) namijenjenog projektima suradnje. Predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom u 2018. godini preuzela je Republika Hrvatska s ciljem pružanja potpore europskoj perspektivi država članica koje žele postati članice EU-a, što je i temeljno usmjerenje Srednjoeuropske inicijative, ali i s ciljevima prijenosa znanja i iskustava na području europskih integracija, gospodarske suradnje te suradnje na području kulture i dr. Koncert klarinetista Andreasa Ottensamera i pijanista Joséa Gallarda na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama ujedno jebio i središnji kulturni događaj hrvatskog predsjedanja.

 

Ottensamer Gallardo  4