Bjelovar je prvi grad u Hrvatskoj koji je potpuno otvorio svoj proračun. Ne znači to da su na stranicama grada objavili financijski izvještaj koji treba dešifrirati, ili da su građane obavijestili o nekim kapitalnim investicijama, nego su uveli aplikaciju kojom svaki građanin (ne samo Bjelovara) može pratiti apsolutno sve račune plaćene gradskim novcem.

Tako svi jasno vide da je gradonačelnik Dario Hrebak ugostio izaslanstvo istarske županije i na to potrošio 2.150 kuna. Na prošlogodišnji proljetni sajam u Gudovcu grad je potrošio 33.426 kuna – i jasno se vidi da su otišle na najam sajamskog prostora i opreme. Vidi se svaka dnevnica i noćenje; svaka lipa koju plaća grad; od pomoći siromašnijim građanima za kupnju ogrjeva do plaće zaposlenih u gradu.

Zabilježena je naravno i cijena izrade aplikacije koju je napravio Institut sinergije znanosti i društva u ožujku – 149.000 kuna.

“Birokratski model koji smo naslijedili nejasan je, kompliciran, svrha je samome sebi i najpogodnije je tlo za korupciju. Kada postoji prašuma propisa i nejasnih procedura, onda se otvara prostor pogodovanju i rastezljivom shvaćanju tih pravila od slučaja do slučaja. Građani imaju pravo znati kako se troši njihov novac i mislim da smo ovim projektom pokrenuli izvrsnu priču i veliku borbu protiv korupcije u cijeloj našoj državi”,  rekao je za DW gradonačelnik Hrebak.

Građani su, očekivano oduševljeni, no ni približno koliko Vuk Vuković, znanstvenik s čela Instituta koji je razvio aplikaciju. “Uz potpunu transparentnost bit će jako teško namještati javne nabave bez da to građani i novinari ne primijete”, ističe znanstvenik koji već dulje istražuje korupciju u Hrvatskoj.

Presretna je i Katarina Ott, direktorica Instituta za javne financije. Ističe da nemaju veze s razvojem aplikacije, ali da je ovo korak koji su dugo čekali.

“Nas u Institutu je to jako razveselilo, jer uvijek smo se nadali da će naša istraživanja transparentnosti lokalnih proračuna malo po malo dovoditi upravo do takvih poteza i eto dogodilo se. I da naglasim nešto što stalno ponavljamo – transparentnost ne služi samo suzbijanju korupcije, nego i efikasnosti javnog sektora. Korupcija sigurno jest problem, ali neefikasnosti izazvane nekompetentnošću mogu biti još i veći problem”, dodaje Ott.

Sretni su građani, sretni su stručnjaci, a zadovoljni su čak i djelatnici grada Bjelovara pa samo ostaje pitanje zašto ovakvu aplikaciju ne prihvate i druge lokalne uprave.