U posljednjih šest mjeseci od namirnica najviše je poskupio luk. Cijena čajne kobasice rasla je za 11 posto, a cijena šunke u ovitku za osam posto. Donosimo popis namirnica koje su poskupjele odnosno pojeftinile u posljednjih šest mjeseci.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u svibnju 2023. u odnosu na svibanj 2022. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 7,9 posto, dok su u odnosu na travanj 2023. (na mjesečnoj razini) u prosjeku više za 0,5 posto.

Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Hrana i bezalkoholna pića te Restorani i hoteli, po svakoj skupini za 15,1 posto.

Na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama Hrana i bezalkoholna pića, za 1,6 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku, piše Dnevnik.hr.

Prema infografici i podacima Državnog zavoda za statistiku, u posljednjih šest mjeseci najviše je poskupio luk, 73 posto. Limun je poskupio 2 posto, banane 9 posto, rajčice 29 posto, zelje 30 posto, a šampinjoni za 10 posto.

Podaci se odnose na razdoblje od studenog 2022. godine do svibnja ove godine.

Mrkva je poskupjela 40 posto, paprika 39 posto. Kelj plaćamo skuplje 62 posto. Jeftinije su tek naranče i jabuke.

Od ribe i mesa najviše je poskupjela čajna kobasica, i to za 11 posto. Cijena zamrznutog oslića otišla je gore za 7 posto. Šunka u ovitku skuplja je za 8 posto, a slanina za 5 posto.