Cijena električne energije na europskom tržištu gotovo se udvostručila u odnosu na lani.

Prema medijskim napisima, poduzetnicima će struja poskupjeti za 40 posto.

Evo što su iz HEP-a odgovorili za N1:

“Za kupce kategorije poduzetništvo, korisnike javne usluge u okviru zajamčene opskrbe koju pruža HEP Elektra, odluku o iznosu tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu električnom energijom za svako nadolazeće tromjesečno razdoblje donosi HERA na temelju propisane metodologije.

Što se tiče tržišne opskrbe poduzetništva, HEP Opskrba je u kontinuiranom kontaktu sa svim svojim velikim kupcima, te svoje ponude i ugovore prilagođava zahtjevima i specifičnostima svakog pojedinog kupca, poglavito u dijelu vrste proizvoda i termina ugovaranja. Tako je kupac opskrbu električnom energijom za 2021. godinu mogao ugovoriti i u 2018. ili u 2019. godini. S većinom kupaca koji su imali isteke tijekom i do kraja ove godine, ugovori su sklopljeni već ranije.

Sve je češći trend na tržištu da kupci biraju povoljne trenutke ugovaranja na tržištu i u tim trenucima ugovaraju isporuku električne energije za 1-3 godine unaprijed. Trenutne visoke cijene ugovaranja na tržištu odrazit će se na cijenu struje koja će se konzumirati u 2022-2023 pa i 2024. godini.

Jedan od ključnih pokazatelja stanja ugovaranja i cijene na tržištu električne energije je cijena električne energije na veleprodajnom tržištu.

Na mađarskoj burzi HUDEX cijena isporuke za 2021./2022 porasla je s oko 50 EUR/MWh u 2020. na preko 90 EUR/MWh početkom rujna 2021. (porast od 80 posto).

U ovom trenutku HEP ne razmatra korekcije cijene električne energije za kućanstva”, naveli su u odgovoru.