Načelnik Općine Konavle Božo Lasić uputio je otvoreno pismo svim stanovnicima Konavala, a nakon što je jučer potvrđen koronavirus kod jedne naše sumještanke.

Dragi i poštovani sumještani, dragi prijatelji,
S obzirom na to da je jučer i među nama, u našoj općini utvrđena oboljela osoba, osjetio sam potrebu opet vam se obratiti. Prema mojim saznanjima, u tijeku je utvrđivanje svih kontakata osobe koja je pozitivna na koronavirus. Među vama zasigurno ima i onih koji znate da ste bili izloženi virusu jer ste bili u doticaju s oboljelom osobom, pa vas molim da se zadržite u samoizolaciji i prijavite na telefon 112 kao i 113 kako biste dobili upute od stručnih osoba o daljnjem postupanju.

Možemo očekivati da se u idućim danima pojavi još zaraženih osoba, ali svejedno nema mjesta panici, važno je sačuvati mir i razboritost. U nadolazećim danima smanjite kontakte i izlaske iz kuće koliko god možete, vaše bližnje koji se vraćaju kući, a koji su boravili van naše zajednice (studente, pomorce, radnike) zamolite da obvezno idu u samoizolaciju. Oni moraju biti svjesni činjenice da su sebi i drugima potencijalna ugroza. Naš stožer Civilne zaštite postupa u skladu sa svim naputcima koje svakodnevno primamo. Zatvoreni su vrtići, škole, ugostiteljski objekti, sve smo posjete u naš Dom za starije zabranili, osiguravamo sve što je potrebno za koliko-toliko normalno funkcioniranje života u ovim okolnostima. Stoga, pratite upute i po njima postupajte.

Ovdje vas ne želim tješti, pa vam otvoreno govorim da će u predstojećem razdoblju biti vrlo teško u svakom pogledu – zdravstvenom i gospodarskom. Uz sve to, virus je napao naš socijalni i društveni život, što nam dodatno otežava probleme s kojima se suočavamo. No, imamo moderna sredstva komunikacije koja možemo koristiti pa ćemo i taj problem riješiti. Potrebna nam je međusobna podrška. Svakodnevno me nazivate i nudite pomoć, hvala vam, ali u ovo vrijeme biti heroj znači ostati kod kuće i na taj način spriječiti širenje virusa među nama. Mi, koji moramo dolaziti na posao, moramo se i zaštiti, te vas molim da nam se obraćate putem e-pošte, mobitela i telefona. U Općini su stalno dežurne osobe koje koordiniraju svim akcijama i mjerama koje poduzimamo. Radna je obveza uvedena u sve komunalne tvrtke kako bi se nastavilo s normalnim funkcioniranjem i životom. Molim vas da se suzdržite od svih samoinicijativa koje mogu ugroziti živote svih nas. Još jednom ponavljam, važno je sljedeće dane primiriti se i ostati kod kuće kako bismo zaustavili protok virusa među nama. Svjestan sam da biste htjeli pomoći, ali bilo kakva inicijativa dostave, donošenja hrane ili bilo što slično potencijalne su opasnosti za sve nas. Hrane za sada ima dovoljno, a ako je u vašoj blizini netko ugrožen, molim da nas nazovete i mi ćemo pomoći.

Na kraju, oboljele i obitelji oboljelih ne smijemo na bilo koji način segregirati ili na njih upirati prstom, dogodilo se i svima se može dogoditi. Zato, glavu gore i ohrabrimo se, ništa nas ne smije slomiti i neće nas slomiti.