U organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u Stonu će se sljedećeg vikenda (4. i 5. lipnja 2022.), uz podršku Agencije Plava promocija, održati brojne aktivnosti koje uključuju i edukativne radionice o ronjenju Pogled u plavo i ekološku akciju čišćenja podmorja u okviru projekta Eko Malostonski zaljev.

Projekt Eko Malostonski zaljev financiran je sredstvima u sklopu Mjere 1.1. „Jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja ribarstvenog područja“ FLAG-a Južni Jadran, a partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Komunalno društvo Ston d.o.o. i Udruga Stonski školjkari. U sklopu projekta Eko Malostonski zaljev, na središnjem trgu Placa u Stonu (kod Kneževog dvora) 4. lipnja 2022. (subota) od 10 do 21 i 5. lipnja 2022. (nedjelja) godine od 10 do 18 sati, za sve ljubitelje podvodnog svijeta i zainteresirane posjetitelje bit će omogućena besplatna probna ronjenja pod punom ronilačkom opremom, u kontroliranim uvjetima te uz stručno vodstvo instruktora ronjenja, a s ciljem promocije zaštićenih prirodnih vrijednosti podmorja i ronjenja kao važne aktivnosti za očuvanje morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti.

Besplatna probna ronjenja pod punom ronilačkom opremom u pratnji instruktora ronjenja u sklopu Pogleda u plavo i edukativne radionice namijenjene su za sve uzraste i djecu već od 5 godina starosti, a za sigurnost ronioca početnika brinut će se ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske i ronioci RK HRVI Nemo-Adriatic.

Projekt Pogled u plavo održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, a rezervacije za sudjelovanje u Pogledu u plavo moguće su putem linka: https://www.pogleduplavo.hr/promocija.

Nakon edukacije o osnovnim tehnikama ronjenja i ronilačkoj opremi, zaronom u bazen Pogleda u plavo posjetitelji će imati priliku razgledavati podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa, Marjana Radovića, koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena, a prikazuje ljepote podmorja te pridonosi stvarnom doživljaju dubine.

Posjetitelji će imati priliku sudjelovati u ekološkoj akciji čišćenja podmorja posebnog rezervata u moru i područje ekološke mreže Natura 2000 Malostonski zaljev, koja će se održati u subotu 4. lipnja 2022. godine u Hodiljama i u Malom Stonu od 10 do 12 sati te u nedjelju 5. lipnja 2022. godine u Zamaslini i Zaton Dolima također od 10 do 12 sati. Ekološka akcija čišćenja podmorja ima za cilj doprinijeti očuvanju bioraznolikosti i ciljanih staništa i vrsta, a posebice onih zaštićenih, radi dugoročnog osiguravanja usluga ekosustava i održivog korištenja zaštićenog područja i područja ekološke mreže Malostonskog zaljeva. Osim toga, akcija čišćenja podmorja će ukazati na potrebe čišćenja podmorja te potaknuti lokalno stanovništvo na kontinuiranu brigu o moru, najvećem prirodnom ekosustavu, izvoru hrane, ugode i rekreacije, a sve u cilju zaštite, očuvanja, korištenja i održavanja zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000 u području Dubrovačko-neretvanske županije. Rezervacije za sudjelovanje u ekološkoj akciji čišćenja podmorja su moguće putem linka: https://www.pogleduplavo.hr/ekologija . U ekološkoj akciji čišćenja podmorja sudjelovat će tridesetak pripadnika specijalističke ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH, članovi RK HRVI Nemo-Adriatic, a uz ronioce i volontere koji će roniti, u akcijama čišćenja sudjelovat će i lokalne udruge, volonteri s barkama te lokalno stanovništvo i školjkari.