S padom temperature ljudi više vremena provode u zatvorenom, što doprinosi naglom širenju nove varijante covida. Paralelno je aktualna gripa, a ni obična prehlada više ne djeluje tako bezazleno, posebno što se simptomi opet dosta preklapaju.

“Mnoge od ovih različitih bolesti prisutne su na potpuno isti način“, rekao je dr. Chris Smith, virolog sa Sveučilišta u Cambridgeu, za BBC Look East. “One imaju tendenciju da izazovu curenje iz nosa, upalu grla, groznicu ponekad – posebno kod gripe – kao i kašalj. Tako da može biti veoma teško točno znati što je… Druga loša vijest je da možete uhvatiti i više njih u isto vreme. Povremeno viđamo ljude kojima se istovremeno dijagnostikuje dvije, ponekad tri virusne infekcije”, dodao je.

Covid
Na početku pandemije, gubitak ukusa ili mirisa, kontinuirani kašalj i groznica, bili su glavni simptomi virusa, a u međuvremenu se ta lista mnogo širila i mijenjala. Najnoviji podaci britanskog Ureda za nacionalnu statistiku (ONS) pokazuju da su glavobolja, curenje iz nosa i kašalj najčešći prijavljeni simptomi covida. Bolovi u mišićima, grlobolja i umor su sljedeća tri, zajedno sa kratkim dahom i iznenadnim gubitkom ukusa i mirisa.

“Pored ovih primarnih simptoma, teški slučajevi covida mogu dovesti do komplikacija kao što su bol u grudima, konfuzija i plavkasta promjena boje usana ili lica, što ukazuje na potrebu za hitnu medicinsku pomoć”, rekao je profesor Philippe Wilson, stručnjak za biomedicinsku tehnologiju na Sveučilištu Nottingham Trent za Daily Mail.

Gripa
Virusi gripe obično izazivaju kašalj, što je najčešći unakrsni simptom sezonskog virusa. Ali znaci gripe su obično mnogo intenzivniji od prehlade, mogu izazvati probleme s trbuhom, a komplikacije, kao što je upala pluća, kod najugroženijih grupa mogu biti fatalne, prenosi Nova.rs.

“Simptomi gripe su i groznica, glavobolja i bolovi u mišićima. Gripa se osjeća teže jer simptomi utječu na cijelo tijelo i nisu ograničeni na prehladu. Također, gastrointestinalni simptomi poput povraćanja i proljeva su češći u slučajevima gripe“, kaže profesor Ron Eccles, koji je vodio Common Cold Center na Sveučilištu u Cardiffu.

Prehlada
Rinovirusi su najčešći uzročnici prehlade, ali manju infekciju nosa i grla može izazvati neki od više od 200 različitih virusa. Ako su simptomi uglavnom ograničeni na gornje dišne puteve, vjerojatno je u pitanju prehlada.

“Simptomi prehlade su curenje iz nosa, kihanje, bol u grlu i začepljen nos“, rekao je profesor Eccles.

“Prehlade se obično razvijaju postupno i mogu izazvati kašalj i umor, a javljaju se i simptomi kao što su curenje iz nosa ili upaljeno grlo“, dodala je dr. Ann Nainan, liječnica opće medicine sa sjedištem u Londonu, piše N1