Na azijskim se burzama trguje oprezno, nakon dva dana snažnog rasta cijena dionica, dok je dolar dodatno oslabio prema košarici valuta, a cijena nafte porasla drugi dan zaredom, piše Index.hr

Dolar oslabio
Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala, pa je dolarov indeks na putu prvog tjednog gubitka u posljednjih šest tjedana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 98.11 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 98.40 bodova. Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 118.75 jena, kao i jučer u ovo doba.

No američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1.1095 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.1025 dolara. Zahvaljujući tome, euro je na putu dobitka prema dolaru u ovom tjednu za 1.7 posto.

Nafta je jučer poskupila više od 8 posto
Cijene nafte, pak, rastu drugi dan zaredom, nakon korekcije početkom tjedna.

Jučer je nafta poskupila više od 8 posto, a jutros je cijena barela na londonskom tržištu ojačala daljnjih 2.33 posto, na 109.15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2.56 posto, na 106.52 dolara.