Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom Joškom Cebalom nazočio je u nedjelju posveti novoizgrađene crkve sv. Antuna u Korčuli.Koncelebrirano misno slavlje vodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Nova crkva sv. Antuna s pastoralnim centrom izgrađena je u nešto više od dvije godine u predjelu “pod sv. Antunom”, a pripada župi sv. Marka u Korčuli. To je prva veća crkva koja se iz temelja izgradila na području Dubrovačke biskupije nakon više desetljeća.


Župnik don Frano Kuraja pozdravio je okupljene i poželio im dobrodošlicu istaknuvši kako je njegova radost tim veća jer se ne gradi i ne posvećuje nova crkva često u biskupiji, a kamoli u jednoj župi.

Ključeve crkve dubrovačkom biskupu predao je glavni projektant crkve Stjepo Butjer koji je u prigodnom obraćanju kazao kako je kompleks pastoralnog centra s crkvom specifična i vrlo zahtjevna građevina, te je predstavio ideje koje su ih vodile pri projektiranju, a zatim i dijelove ovog građevinskog sklopa.

U uvodu propovijedi biskup Uzinić je rekao kako vjernici svojom prisutnošću u velikom broju pokazuju kako je ovaj dan i ovaj događaj posvete jedne nove crkve nakon dugo vremena za njih radostan događaj kojeg žele podijeliti i jedni drugima čestitati.

Financijska sredstva utrošena za izgradnju iznose 19.5 milijuna kuna, a pokrivena su najvećim dijelom iz vlastitih sredstava župe, donacija vjernika i institucija te manjim dijelom kreditnim zaduženjem.

Zemljište na kojem je izgrađena crkva i pastoralni centar Republika Hrvatska darovala je Dubrovačkoj biskupiji, odnosno župi sv. Marka, a riječ je o području na kojem je bio bivši vojni kompleks. Veličina ukupnog prostora je 5.500 metara četvornih.

Radovi su počeli 30. ožujka 2016. godine. Kamen temeljac blagoslovio je biskup Uzinić 14. lipnja iste godine. Sam kamen temeljac je dio raketiranog kamenog križa s dubrovačkog brda Srđ kojeg je blagoslovio sv. Ivan Pavao II., za vrijeme svog pastirskog pohoda Dubrovniku 2003. godine. Uz kamen temeljac u temelje nove crkve položena je i povelja s podacima o gradnji.