Od 1. siječnja ove godine obiteljske su mirovine povećane za deset posto, a uvedena je velika novost u obliku modela po kojem udovice i udovci uz vlastitu mirovinu mogu primati i 27 posto obiteljske mirovine, što je i dovelo do golemog broja zahtjeva. Samo u prva tri mjeseca ove godine podneseno je 100.000 zahtjeva koji se odnose na obiteljske mirovine, a tportal je provjerio koliko ih je predano u prvih osam mjeseci i je li navala prestala.

Iz HZMO-a nam kažu da su do 29. kolovoza 2023. zaprimili 139.075 zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine. Riješeno je 103.728 zahtjeva (75 posto), od čega se na isplatu dijela obiteljske mirovine odnosi 85.984 zahtjeva, a ostatak su prava vezana uz ostvarivanje dijela obiteljske mirovine. Trenutačno je u postupku rješavanja 35.347 zahtjeva (25 posto).

‘Od 85.984 riješena zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine, isplata je odobrena za 75.165 korisnika (87 posto). Zahtjevi koji nisu pozitivno riješeni odnose se na one korisnike kojima je obiteljska mirovina, koja je trenutačno u isplati, povoljnija od isplate dijela obiteljske i osobne mirovine (starosna, prijevremena starosna ili invalidska mirovina) ili koji ne ispunjavaju zakonski propisane uvjete za isplatu dijela obiteljske mirovine (nemaju navršenih 65 godina života, ne ispunjavaju pravo na obiteljsku ili osobnu mirovinu i sl.)’, poručuju za tportal.hr.

Tko uopće ima pravo na obiteljsku mirovinu?
Zahtjev za obiteljskom mirovinom može predati član obitelji umrlog osiguranika ako je:

  • navršio najmanje pet godina staža osiguranja (radnog staža) ili najmanje 10 godina mirovinskog staža (radnog i posebnog staža, npr. u domobranima)
  • ispunjavao uvjete dužine mirovinskog staža za stjecanje prava na invalidsku mirovinu
    bio korisnik starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine
    bio korisnik prava na profesionalnu rehabilitaciju.
  • Ako je smrt osiguranika ili osigurane osobe nastala zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, kažu iz HZMO-a, članovi obitelji imaju pravo na obiteljsku mirovinu bez obzira na dužinu mirovinskog staža osiguranika. Članovi obitelji koji imaju pravo na obiteljsku mirovinu i uvjeti ostvarivanja prava udovice, udovca, izvanbračnog druga, životnog partnera te neformalnog životnog partnera na obiteljsku mirovinu:
  • ako su do smrti bračnog druga nakon kojeg im pripada to pravo navršili 50 godina života
  • ako su mlađi od 50 godina života i ako je do smrti bračnog druga nastupio potpuni gubitak radne sposobnosti ili je potpuni gubitak radne sposobnosti nastao u roku od jedne godine nakon smrti bračnog druga
  • ako je nakon smrti bračnog druga ostalo jedno ili više djece koja imaju pravo na obiteljsku mirovinu, a oni obavljaju roditeljsku dužnost prema toj djeci – ako pak tijekom trajanja prava po toj osnovi nastupi potpuni gubitak radne sposobnosti, zadržavaju pravo na obiteljsku mirovinu dok postoji takva nesposobnost
  • ako do smrti bračnog druga nisu navršili 50, ali su imali 45 godina života, pravo na obiteljsku mirovinu imaju kad navrše 50 godina života
  • ako su tijekom trajanja prava na obiteljsku mirovinu navršili 50 godina života, trajno zadržavaju pravo, a ako pravo prestane prije navršene 50. godine života, ali nakon navršene 45. godine života, pravo na obiteljsku mirovinu mogu ponovno ostvariti kada navrše 50 godina života udovica stječe pravo na obiteljsku mirovinu i kada je dijete osiguranika rođeno nakon njegove smrti.