Preminuo je Ferdinand Zovko, ugledni hrvatski bariton i prvi čovjek iz Hercegovine koji je postao operni prvak. On je po mnogočemu bio raritet na ovim prostorima, a napustio nas je jučer, u 80. godini života. Zovko je u bivšoj Jugoslaviji završio tri glazbene akademije u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu.

Kao dijete krajem 1950-ih došao je u Dubrovnik, gdje je sa 17 godina prodavao ulaznice na Dubrovačkim ljetnim igrama. Pridružio se zboru Male braće i katedralnom zboru. Prvo glazbeno obrazovanje stječe u klasi profesorice Milke Padovan. Diplomski koncert održao je u pratnji simfonijskog orkestra u Kneževu dvoru 1962. godine.

Kao priznati bariton nastupao je na opernim scenama širom svijeta i bio profesor na nekoliko visokoškolskih ustanova. Tijekom svoje karijere duge više od 50 godina nastupao je, između ostalog, u Hrvatskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Luksemburgu, Francuskoj i Italiji. Zovko je rođen u Čalićima kod Međugorja. Tu se o operi prije više od 70 godina nije znalo ništa, čime je Zovkov put prepun učenja, truda i rada još fascinantniji. Najdraža pjesma mu je Domovina i ljubav Ivana pl. Zajca, a redovito je izvodio djela Lisinskog i Gotovca i drugih hrvatskih skladatelja.

Koncert u sklopu proslave 50. obljetnice karijere održao je 2018. u Mostaru, zajedno s mezzosporanisticom Dubravkom Šeparović. On je i dobitnik je nagrade Centra za mir za ”promicanje suživota u Mostaru”. Dubrovačka televizija izražava iskrenu sućut obitelji Zovko. Dragi Ferdo, počivao u miru Božjem.

FOTO: Bljesak.info