Ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić i stručna suradnica za pripremu i provedbu EU projekata Antonija Odak, održale su u Opuzenu sastanak s dr. sc. Veljkom Srzićem s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.

Na sastanku se raspravljalo o dosad provedenim aktivnostima, kao i o budućim koracima koji su usmjereni monitoringu prodora slane vode u obalne vodonosnike i testiranju pilot projekata za prevenciju prodora soli na području doline Neretve.

Trenutno, partneri s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u suradnji s Regionalnom agencijom DUNEA i Hrvatskim vodama provode istraživanja pilot područja u dolini Neretve u geološkom, hidrogeološkom i poljoprivrednom kontekstu te rade na nadogradnji postojećeg monitoring sustava na ovom području. Stručnjaci s Fakulteta, zajedno s predstavnicima Regionalne agencije DUNEA, su posjetili i pilot područje projekta te će na Info danu projekta, koji će se održati 6. prosinca u Veneciji, predstaviti provedene aktivnosti.

Daljnja provedba aktivnosti usmjerena je prema testiranju mogućih protumjera kako bi se ograničio i/ili ublažio prodor slane vode. Očekivani rezultat projekta uključuje monitoring sustav koji će mjeriti obilježja cirkulacije podzemnih voda i prodora slane vode u sustav slatke vode te izradu plana prilagodbenih mjera, temeljenih na rezultatima laboratorijskih istraživanja i testiranja protumjera. Plan će predlaganjem aktivnosti te uz monitoring sustav doprinijeti ublažavanju/sprječavanju prodora slane vode, a koji trenutno ima ozbiljne posljedice na poljoprivredne aktivnosti i turizam u dolini Neretve.

Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA na projektu sudjeluje s partnerima iz Italije: Nacionalno vijeće za istraživanja, Upravno tijelo za sanaciju zemljišta – Adige Euganeo, Regija Veneto i Hrvatske: Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i Hrvatske vode.

Projekt vrijedan nešto više od dva i pol milijun eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Italy – Croatia 2014. – 2020. uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto. Proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 120 tisuća eura, stoji u službenom priopćenju Dubrovačko – neretvanske županije.