Suzbijanje prometnih gužvi poput jučerašnje, bila je tema sastanka kojeg su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica Jelka Tepšić održali s načelnikom Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivanom Pavličevićem i načelnikom Prometne postaje Dubrovnik Antom Vuletićem.

 

 

Sastanku su nazočili i pročelnik Upravnog odjela za promet Đuro Šutalo, savjetnik gradonačelnika za turizam Filip Marinko Žaja te koordinator odjela turističkih informacija zadužen za koordinaciju prihvata turističkih autobusa na Pilama i Pločama pri TZGD-a Stijepo Domijan.

Zaključak sastanka je da je prometni kolaps kakav se na gradskim prometnicama dogodio u četvrtak 14. lipnja izravna posljedica novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, koji je omogućio liberalizaciju autotaksi tržišta te prodor autotaksi prijevoznika s drugih područja Hrvatske na prometnice grada Dubrovnika.

Kako bi se spriječilo ponavljanje jučerašnjeg scenarija nadležne službe angažirat će sve raspoložive materijalne i ljudske resurse te provesti dodatna usklađivanja u koordinacijskom smislu. Grad Dubrovnik, istaknuo je gradonačelnik, raspisao je natječaj za dodatnih pet komunalnih redara za rad u turističkoj sezoni, a pristupit će se angažiranju i dodatnih prometnih redara.

Gradonačelnik Franković na sastanku je izvijestio kako je ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću uputio zahtjev za alokacijom dodatnih policijskih djelatnika u sezoni za poslove upravljanja prometom. Turističkim agencijama koje organiziraju izletničke ture uputit će se preporuka da izbjegavaju posjete Dubrovniku četvrtkom i subotom.  

Stupanjem na snagu novog zakonskog okvira, broj Uber vozila na području grada Dubrovnika svakodnevno raste, a uz postojećih 250 taksista te mogućnost dolaska vozila Cameo-a i drugih tvrtki opravdane su bojazni o zakrčenju gradskih prometnica.

Stoga se na sastanku razmatrala i mogućnost uvođenja posebnog režima prometa na području kontaktne zone povijesne jezgre na način da se na potezu od Ilijine glavice do Boninova prometovanje dozvoli samo građanima za čiju se primjenu traži zakonito uporište.