Prvi put u 20 godina izjednačili su se euro i dolar. U trenutku pisanja ovog teksta, jedan američki dolar iznosi 0.99 eura. U odnosu na isti datum prošle godine, euro je u odnosu na dolar pao za petinu, a najjači tečaj je bio 2008., kada je jedan euro vrijedio 1.60 dolara, piše portal Index.

Podsjetimo, euro je uveden 1. siječnja 1999. i vrijedio je 1.19 dolara, nakon čega je pao ispod jednog dolara u siječnju 2000. Do 2002. se ipak oporavljao pa je od kraja te godine do nedavno bio jači od dolara, tj. jedan euro je vrijedio više od jednog dolara.

Međutim, što ovo znači za svakodnevicu u Hrvatskoj? Što izjednačavanje eura i dolara znači za prosječnog čovjeka? Kontaktirali smo ekonomskog analitičara Velimira Šonju.

“Jedini važan kanal putem kojeg tečaj eura i dolara može utjecati na životni standard u Hrvatskoj su cijene dijela energenata čiji se uvoz plaća u dolarima (drugog značajnog uvoza koji bi se plaćao u dolarima nema).

Dakle, kada dolar jača, kao što je slučaj u proteklih godinu dana, treba više kuna (odnosno eura) za kupiti dolare, što stvara pritisak na lokalne cijene”, govori Šonje.