U Hrvatskim cestama u tijeku je “rat” između tri člana Uprave i predsjednika Uprave, a po svemu sudeći rezultirat će smjenom nekih od njih.Na jednoj su strani članovi Uprave Alen Leverić (HNS), Senko Bošnjak (HSLS) i Nikša Konjevod (HDZ), a na drugoj je predsjednik Uprave Josip Škorić (HDZ), piše večernji.hr

Tri člana uprave zamjeraju Škoriću, kako doznaje Večernji list, natječaj i odluku o izvođaču radova za izgradnju dijela obilaznice Omiša. Na taj natječaj je stigla smo jedna ponuda, Strabagova, a članovi uprave drže spornim uvjete za most iz toga natječaja te da je zbog njih stigla smo jedna ponuda pa sumnjaju da je natječaj namješten.

Oni smatraju, kažu  upućeni, i da Škorić nije smio bez njih donijeti odluku o dodjeli ugovora Strabagu za taj posao. Osim toga, sporno im je angažiranje tvrtke Snaga ideje za konzultantske poslove vezane za pripremu tog natječaja kao i za natječaj za izgradnju državne ceste 403. Kako večernji.hr doznaje, Leverić, Konjevod i Bošnjak na nedavnoj sjednici uprave smijenili su šeficu nabave Savku Brekalo, i to preglasavanjem, tri naprema jedan. Škorić pak, kažu dobro upućeni, smatra da se tri člana uprave žele uplitati u rad povjerenstva koje donosi odluke o odabiru na nadmetanjima, a da on kao predsjednik uprave samo potpisuje te odluke. Povjerenstvo, u kojem je jedan od članova i predstavnik resornog ministarstva, odluke o odabiru donosi jednoglasno i tu odluku ne može promijeniti ni predsjednik uprave.

Osim toga, Škorićev je argument, doznaje večernji.hr od sugovornika, da je na natječaju za omišku obilaznicu bila izjavljena žalba na natječajnu dokumentaciju koju je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbacila. Isti je slučaj i s natječajem za CD403. Usto sugovornici kažu da su na sjednici Nadzornog odbora HC-a na kojoj je dana suglasnost za ugovor sa Strabagom za omišku obilaznicu, bila i tri člana Uprave te da ni jedan od njih nije se ni riječ kazao o tom ugovoru. Škorić smatra, kako  kažu večernjaku kažu dobro upućeni, i da je šefica nabave nezakonito smijenjena jer ona nema direktorsku poziciju pa o njenoj smjeni ne može odlučivati uprava.

Ministar Butković odlučuje Angažman Snage ideje pravda pak velikim brojem postupaka javna nabave zbog čega se angažiraju vanjski suradnici. Netrpeljivost između predsjednika i članova uprave HC-a je, kako doznajemo, nepremostiva. Neki od članova uprave navodno su već proslavili svoje ustoličenje na Škorićevo mjesto. O svemu će zadnju riječ imati resorni ministar Oleg Butković koji će ovih dana, navodno pozvati na razgovor upravu HC-a te će nakon toga vjerojatno doći do smjena.