Zašto ste izabrali Domovinski pokret, zašto u njemu vidite bolju budućnost Hrvatske?

Miroslav Škoro govori sve same prave stvari, zato sam se i priključio Domovinskom pokretu. Od onog prvog videa u predsjedničkoj kampanji, kad je predstavio svoje političke ideje, Škoro je ukazao na sve prave probleme hrvatskog društva. Klijentelizam i bešćutnost političkih elita, gušenje poduzetništva, previsoki porezi, iseljavanje mladih, otklizavanje vladajućih elita ulijevo… To su najvažnije teme koje zanimaju Domovinski pokret.

Vaš komentar na optužbe ljevice da se želite “uhljebiti” u Vladi.

Koliko znam, nije to rekao nitko s ljevice, nego me to pitao jedan novinar. Meni reći da se želim uhljebiti, to je najveća moguća glupost. Ja sam privatni poduzetnik već 26 godina i plaće mojim radnicima nikad nisu kasnile ni sekunde. Osim toga, već sam bio u Vladi i nisam se uhljebio tada, niti to želim sada, kad se uopće i ne natječem za Vladu, nego za Sabor. Da uhljeb?! Naprotiv, ja sam vjerojatno najprincipijelniji borac protiv uhljebljivanja. Kad sam došao u Ministarstvo turizma, sam sam vratio i prerezao službene kreditne kartice. Nisam ništa trošio na tim karticama, iako su na obje mjesečni limiti bili, mislim, po tisuću eura. Zamislite, dvije tisuće eura mjesečno može se potrošiti samo na reprezentaciju, ručkove i to! Onda sam htio vratiti kartice, da mi ne stoje bezveze u novčaniku, pa mi je rečeno da u tom slučaju moram službeno prerezati kartice, i to ispred komisije. To se, navodno, nikad prije nije dogodilo, u cijeloj povijesti hrvatske politike, da je neki političar svojevoljno prerezao službene kreditne kartice. U trenutku kad sam ih rezao škaricama, sjećam se, službenica iz računovodstva rekla je: “Ah, ovo boli!” (smijeh). Od početka nisam uzimao naknadu za odvojeni život, iako sam imao pravo na to. Odbio sam uzimati čak i dnevnice za putovanja. Nisam uzeo niti državni stan, iako sam imao pravo na to. Nikoga nisam zaposlio dok sam bio zamjenik ministra. Ja sam veliki borac protiv uhljeba, i mene optužiti za uhljebljivanje izvan je svake pameti, to može pomisliti netko zaista neinformiran.

Kao bivši zamjenik ministra turizma, ukoliko Vaša stranka bude dio pobjedničke koalicije na parlamentarnim izborima, na koji način bi pomogli turističkom sektoru?

Pomogao bih koliko god mogu, svojim iskustvom i znanjem s područja turizma. Treba smanjiti broj turističkih zajednica, ukinuti Ministarstvo turizma u ovom obliku, provesti rezove radi uštede, a onda dio tih novaca uložiti u subvencioniranje avionskih sjedala u predsezoni i posezoni. To bi preporodilo naš turizam.

Smatrate li svoju kandidaturu za gradonačelnika Splita 2017.godine Vašom prednosti u nadolazećim izborima?

Svako iskustvo donosi neku prednost. Prema anketama tada sam imao lijepu podršku stanovnika Splita. Razne ankete davale su mi između 10 i 16 posto, ali to nažalost ne bi bilo dovoljno za pobjedu, pa sam odustao od daljnje utrke. Nije me zanimalo mjesto u Gradskom vijeću, jer sam vidio da su se HDZ i Kerum unaprijed dogovorili, i da neću moći ništa promijeniti. Fotelja samo radi fotelje me ne zanima. Sad vjerujem da ću doći u Sabor, i da ću sudjelovati u pokretanju promjena u Hrvatskoj.

Što mislite o pozdravu „Za dom spremni“?

Zbog povijesno neupitne činjenice da su se pripadnici HOS-a u Domovinskom ratu za slobodu domovine borili, bili ranjavali i ginuli uz poklič “Za dom spremni”, slažem se se s prijedlogom Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, zapisanim u “Dokumentu dijaloga”, da se insignije koje sadrže taj poklič odobravaju kad se pojavljuju u komemorativne svrhe braniteljima koji su poginuli za Hrvatsku pod tim geslom.

Vaš komentar na navode da se Vi i Most borite za iste glasače i postoji li mogućnost koalicije u budućnosti?

Domovinski pokret i Most imaju slične programe i ciljeve, i oni jesu prirodni saveznici. Mostovci su većinom pošteni i hrabri političari. Žalim, međutim, zbog toga što se Most realno unaprijed svrstao u oporbu. Iz oporbe se malo toga konkretnog može poduzeti.

Koalicija s HDZ-om u budućnosti; da ili ne? I pod kojim uvjetima?

Domovinski pokret će u postizbornim pregovorima ustrajati u borbi za vrijednosti, načela i programe zbog kojih je nastao. U pregovorima oko sastavljanja saborske većine dat ćemo prednost strankama koje su nam vrijednosno, svjetonazorski i programski bliže. Koalicija s HDZ-om u budućnosti je moguća, ali po našim uvjetima.

Ako ostvarite pobjedu ili značajan rezultat na parlamentarnim izborima, koja je najveća promjena koju ćete napraviti?

Promijenit ćemo hrvatsko gospodarstvo nabolje, smanjiti potrošnju države i to po 1 posto godišnje, što će za 5 godina donijeti 15 milijardi kuna uštede, da bi se poboljšala investicijska klima. Smanjit ćemo ili ukinuti izdatke države za razne udruge koje parazitiraju na državnom tkivu. Hrvatskoj ćemo vratiti ponos, nećemo biti samo pijuni Bruxellesa, nego ćemo inzistirati na suverenističkoj politici, odnosno na tome da o našoj zemlji više odlučuju njezini stanovnici nego izvanjski faktori.

Zašto smatrate da ste Vi jedan od najboljih kandidata koje bi hrvatski građani trebali zaokružiti na listi za Sabor?

Moja biografija govori meni u prilog. Dvadeset šest godina sam uspješan privatni poduzetnik.. Pobjeđivao sam u gotovo svemu čime sam se dosad bavio, proputovao cijeli svijet, napisao četiri knjige, vodio sportske saveze, bio uspješan u politici, dokazao se kao borac za pravdu. Imam veliko iskustvo, znanje i volju da učinim dobre stvari za Hrvatsku. /objektivno.hr/