U pozadini prijedloga jest namjera Ministarstva da se pomogne voćarskom i poljoprivrednom sektoru, piše jutarnji.hr

Hoće li potrošači u skorije vrijeme osjetljivu poljoprivrednu i prehrambenu robu, a to su mliječni proizvodi, voće i povrće te lako kvarljiva roba na akciji moći kupovati uz maksimalno 20 posto popusta?

Tako, naime, proizlazi iz nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, koji je u posjedu Jutarnjeg lista i koji je datiran 2. ožujka ove godine.

Riječ je o neformalnom nacrtu za koji u ovom trenutku još nije jasno hoće li biti upućen u javno savjetovanje u obliku u kakvom ga ima Jutarnji list, no iz njega je vidljivo kako je Ministarstvo poljoprivrede, koje je zaduženo za izmjene postojećeg zakona, s početkom ožujka bilo spremno pristati da se postojeća odredba prema kojoj se osjetljiva poljoprivredna i prehrambena roba krajnjem potrošaču smije prodavati s maksimalno 34 posto popusta, sada smanji na samo 20 posto.

Kako neslužbeno doznajemo, u pozadini prijedloga jest namjera Ministarstva da se pomogne voćarskom i poljoprivrednom sektoru, s obrazloženjem da ih trgovci u suprotnom prisiljavaju na drastična spuštanja cijena čime im se proizvodnja u konačnici čini neisplativom.

Taj prijedlog, kako neslužbeno doznajemo, nije naišao na veliko odobravanje većih proizvođača ni trgovaca koji smatraju da će država na taj način negativno utjecati na formiranje cijena, posebno u vrijeme inflacije, a još više s obzirom na činjenicu da je država nedavno nanovo ograničila maksimalne cijene za osam osnovnih proizvoda koje će sljedećih mjeseci i dalje biti zamrznute.

Direktiva EU
Bilo kako bilo, posebnim pravilnikom određeno je da će ograničenje maksimalnih popusta za osjetljive proizvode stupiti na snagu tek od 2024. godine, no u ovom trenutku nam nitko, pa ni samo Ministarstvo poljoprivrede, nije mogao potvrditi hoće li ova odredba ostati u dokumentu do njegove javne objave.

“Ministarstvo poljoprivrede je u postupku donošenja novih izmjena Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, zbog potrebe usklađivanja s Direktivom EU o nepoštenim trgovačkim praksama u odnosima među poduzećima u lancu opskrbe poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima te u svrhu administrativnog rasterećenja u provedbi propisa.

Povjerenstvo je osnovano 2. siječnja 2023. i čine ga predstavnici dionika i zainteresiranih strana (predstavnici komora i udruga, HUP, HGK, HPK i drugi) te ministarstava nadležnih za uređivanje ovog područja i provedbenog tijela, Agencije za tržišno natjecanje. U sklopu rasprava pristigli su različiti prijedlozi koji se sagledavaju, u ovom trenutku je prijedlog izmjena Zakona u izradi te će nakon provedene procedure biti upućen u e-savjetovanje “, stoji u službenom odgovoru iz Ministarstva.

Ono što je dodatno interesantno sudionicima rasprave o zakonskim izmjenama, posebno proizvođačima, jest činjenica da je država opet odbila u zakon unijeti odredbu prema kojoj bi trgovci pri nabavi robe s akcijskim rabatom dobavljačima bili obvezni povratno javiti točnu informaciju o broju artikala prodanih uz akcijski popust za svu robu koju nabavljaju.

“Naime, trgovci trenutačno nabavljaju robu uz akcijski rabat, no onda samo dio tih artikala prodaju po akcijskim cijenama dok ostalo prodaju u ostatku godine po redovnim cijenama, zadržavajući tako za sebe popust koji bi trebao ići potrošaču. Slovenci su to izbjegli tako što su u svoj Zakon o kmetijstvu unijeli odredbu prema kojoj je zabranjeno plaćanje robe po nabavnoj akcijskoj cijeni ako ona nije bila prodana po akcijskim cijenama. Kod njih trgovac za takvu robu mora platiti punu cijenu”, pojašnjava nam jedan sugovornik.

Otežali situaciju
Veliki proizvođači ovu su odredbu pokušali ubaciti u zakon još tijekom njegovih posljednjih izmjena 2021. godine, no u tome nisu uspjeli, a sudeći prema verziji zakona koji je u posjedu Jutarnjeg lista, Ministarstvo poljoprivrede sada im je još dodatno otežalo situaciju.

Više pročitajte klikom na LINK