Euronovčanice će dobiti novi dizajn, a prepoznatljivi motivi prozora i mostova koje su Europljani na svojoj valuti gledali već 21 godinu, mogli bi, kako se čini, otići u povijest.

Novi dizajni, njih sedam koje je objavila Europska centralna banka (ECB), variraju od prirodnih motiva poput ptica ili rijeka pa do motiva budućnosti Europe, njezinih vrijednosti i, kako kaže ECB, zajedničkog europskog identiteta.

Kakav novac žele građani?
Banka je otvorila debatu za javnost u eurozoni u konzultacijama koje će trajati do kraja kolovoza.

Svi građani zemalja eurozone moći će sudjelovati u anketi na stranicama ECB-a, koji će osnovati i fokus grupe kako bi se uvjerili da su mišljenja svih u cijeloj eurozoni jednako zastupljena.

”Radimo na novoj seriji high-tech novčanica, a ideja je da spriječimo krivotvorenje novca i umanjimo posljedice za okoliš. Odlučni smo u tome da zadržimo gotovinu i želimo da plaćanje na taj način uvijek ostane kao mogućnost”, kazao je član izvršnog odbora Fabio Panetta, piše POLITICO, a prenosi Dnevnik.hr.

Finalni dizajn odabrat će Upravno vijeće banke iduće godine.

Ptice i rijeke umjesto prozora i mostova
Šest od sedam prijedloga dala je Theme Advisory Groupa (TGA), skupina stručnjaka koje je ECB imenovao u prosincu 2021. Upravno vijeće odlučilo je dodati još jedan prijedlog – europsku kulturu, i to kako bi ojačalo europski identitet. Skupina je dobila zadatak kreirati priču za svaki prijedlog i naglasiti njegovu vrijednost i ono što ga je inspiriralo.

Da nečiji nacionalni osjećaji ne bi bili povrijeđeni odabirom tema ili osoba povezanih s nekom konkretnom zemljom, odabrani su prirodni motivi ptica i rijeka, koji simboliziraju slobodno kretanje bez granica i međusobnu povezanost zemalja Europe.

Ptice su zamalo pobijedile na prethodnom natječaju prije 20 godina.

Premda nema sokola ili golubice na dizajnu novčanica, na novčanici od 50 eura postoji mjesto za sovu, pticu s kojom se predsjednica ECB-a Christine Lagarde usporedila na svojoj drugoj konferenciji za medije.

Čin magije
Druge ideje na ovogodišnjem natječaju uključuju prikaz ruku kao simbola zajedničke izgradnje Europe i budućnost Europe koju bi simbolizirali svojevrsni portreti Europljana koji još nisu rođeni.

Ideje će biti izazov za dizajnere ECB-a, a sama je banka priznala da je što se tiče teme europske vrijednosti u prirodi prikazivanje apstraktnih, no istovremeno iznimno važnih koncepata na novčanicama zaista čin magije.

Ekspertna skupina upozorila je da bi sedmi prijedlog – ”Naša Europa, mi” mogao biti pogrešno shvaćen s obzirom na to da se temelji na ideji zajedničkoga europskog kulturnog identiteta.