Srijeda je bila najtopliji dan dosadašnjeg tijeka godine. Pri tome je Dalmacija bila najtoplija u zemlji. Šibenik je službeno bio najtopliji grad u Hrvatskoj s najvišom dnevnom temperaturom od vrlo vrućih 36 stupnjeva Celzijusa. 35°C je izmjereno u Kaštelima i Kninu, Split Marjan je imao 34°C.

Da stvar bude gora, toplinski val donijelo je suho i vedro jugo. Na moru je bilo pojačanih udara iako će još jačih udara biti tijekom četvrtka.

DHMZ je, unutar sustava MeteoAlarm, izdao crveni – najviši stupanj upozorenja za opasne meteo pojave za obalni dio sjeverne i srednje Dalmacije i to zbog toplinskog vala. Navodi se da se očekuju najviše dnenve temperature iznad 33°C, a minimalne iznad 25°C.

Da se prognoza ostvaruje moglo se vidjeti već u ponoć. Naime, prema podacima mreže postaja Pljusak.com, dio splitskog, šibenskog i dubrovačkog područja iza ponoći mjeri vrućih 30°C! Drugdje je uz obalu i na otocima od 25 do 29°C, a u Zagori nešto ugodnijih 19 do 24°C.

U četvrtak nas očekuje djelomično sunčano i u većini predjela suho vrijeme. Iako će popodne na sjevernom Jadranu biti povremenih pljuskova, a lokalno o izraženijeg nevremena, u Dalmaciji će se zadržati suho. Iznimka je krajnji sjever Dalmacije gdje je kasno navečer tek lokalno moguć pokoji neverin. Danju će puhati umjereno do pojačano jugo, na moru mjestimice i prolazno jako. Prema kraju dana jugo će slabiti, a na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji kasno navečer bura. Od jutra neugodno toplo, najviše dnevne temperature većinom od 31 do 36°C.

U petak, subotu i nedjelju bit će pretežno vedro. Vjetar većinom slab, u petak na moru popodne može biti umjerenog zapadnjaka. Natprosječno toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 32 do 37°C.

Vrhunac toplinskog vala u prvom dijelu sljedećeg tjedna. Sunčano i još toplije bit će sljedeći tjedan! Pri tome će najtoplije biti u prvom dijelu tjedna, a neznatno svježije prema njegovom kraju. Hoće li u dane sljedećeg vikenda biti i nešto nestabilnosti u Dalmaciji, još uvijek nije zahvalno za prognozirati, piše Dalmacija danas