Mnoge ovih dana zanima hoće li sljedećih mjeseci doći do pada cijena nekretnina. Posebno zato što se na globalnom tržištu već lagano mogu uočiti signali pada, a i razne institucije poput Europske središnje banke i Hrvatske narodne banke vjeruju kako postoje naznake da bi cijene mogle ići prema dolje.

”Ima tu puno faktora, ali činjenica je da se zbog visoke inflacije dižu kamate. Američka i Europska središnja banka dižu kamate u nekakvim ciklusima, mi očekujemo da će taj ciklus promijeniti trendove negdje od jeseni pa na dalje. Posebno iz razloga što poskupljuje novac”, rekao je za RTL.hr stručnjak za nekretnine Dubravko Ranilović.

Ranilović je pojasnio su svi ciklusi cijena do sada bilu u ritmovima od 7-8 godina i kako se zasigurno ovaj trend rasta cijena i potražnje ne može nastaviti.

”Tako smo imali ciklus od 2001. do 2008. godine kad je raslo, pa od 2008. do 2015. kad je padalo. Tako da se nadam da sad taj ciklus neće biti krizan, nego da će samo biti jedan ciklus u kojem će se promijeniti trendovi. Smatramo s obzirom na rast kamatnih stopa da će se trendovi promijeniti ovu jesen odnosno zimu”, kazao je Ranilović