Zakon bi trebao na snagu stupiti početkom iduće godine, osim dijela oko regulacije platformskog rada koji stupa na snagu 1. siječnja 2024., piše 24sata.hr

Vlada je na jučerašnjoj sjednici uputila Saboru dugoočekivane izmjene i dopune Zakona o radu. Radi se o zakonu koji je uvršten i u Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a implementira i dvije europske direktive – o balansu između privatnog i poslovnog života te o transparentnim i predvidivim radnim okolnostima.

Ministar rada Marin Piletić poručio je kako zakon uvodi niz novina među kojima je i suzbijanje dugogodišnjih ugovora na određeno, reguliranje rada na izdvojenom radnom mjestu te novi oblik rada putem digitalnih platformi.

Zakon bi trebao na snagu stupiti početkom iduće godine, osim dijela oko regulacije platformskog rada koji stupa na snagu 1. siječnja 2024., javlja Jutarnji list.

Ugovor na određeno na tri godine
Novi Zakon o radu ograničit će rad na određeno na tri godine i tri uzastopna ugovora. Radi se o ugovorima između kojih nije prošlo više od tri mjeseca, a sklapaju se s jednim poslodavcem ili više njih koji su povezani. Nakon tri godine i tri ugovora novi se može sklopiti nakon šest mjeseci.

NOVE OKOLNOSTI

Međutim, postoje i iznimke kao što su zamjene privremeno nenazočnog radnika, dovršetak projekta koji uključuje financiranje iz EU fondova te sezonski poslovi kao i agencijski radnici. Radnik nakon šest mjeseci ima pravo tražiti ugovor na neodređeno, a ukoliko to nije moguće poslodavac mu je dužan dostaviti obrazloženi, pisani odgovor u roku od 30 dana.

Poslodavac će morati platiti režije za rad od doma
Što se tiče rada na izdvojenom mjestu, radi se o radu od kuće ili na daljinu, kao stalnom, privremenom ili povremenom. Od kuće se obavlja u domu radnika ili nekom drugom prostoru koji je određen dogovorom. Rad na daljinu uvijek se obavlja putem ICT-a, a radnik određuje mjesto rada koje je promjenjivo.

MANJAK MLADIH RADNIKA

Poslodavac će trebati nadoknaditi troškove režija, interneta i sličnog ako je rad od kuće stalan ili kada traje 10 radnih dana neprekidno. Za rad na daljinu to ne mora, pa čak ne mora niti osigurati sredstva za rad. U slučaju izvanredne situacije rad od kuće može biti dogovoren bez izmjene ugovora do 30 dana.

Za dodatni posao iznimno 16 sati tjedno
Ako radnik želi, može sklopiti ugovor o dodatnom radu za drugog poslodavca bez odobrenja matičnog poslodavca. O tome ga samo mora obavijestiti. Dopuštena satnica za takav rad je osam sati tjedno, iznimno do 16 sati.

Prema Zakonu, matični poslodavac će moći zatražiti da radnik prestane s dodatnim radom ako za to postoje objektivni razlozi, ako je to protivno zakonskoj zabrani natjecanja ili se obavlja unutar radnog vremena kod matičnog poslodavca, piše na