Nastavlja se trend drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj. U protekla 24 sata, prema neslužbenim informacijama, opet imamo preko 3000 novozaraženih, piše Jutarnji.

Da nam ne ide najbolje, potvrđuje i nova koronakarta koju na tjednoj bazi izrađuje Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), a na kojoj je od ovog tjedna, osim Zagreba, i cijela Slavonija obojena tamno crveno. Ostatak Hrvatske, Jadran i sjever ostali su u crvenom. U tamnocrvenom je i cijela Slovenija. S druge strane, Španjolska, Portugal, Francuska i Italija nemaju niti jednu crvenu, a kamoli tamnocrvenu regiju te su većinom potpuno sigurne, odnosno zelene ili narančaste.

Sudeći prema tome, zemlje koje imaju veću cijepljenost imaju manje novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih. Prema posljednjem tjednom izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Hrvatska je na 22. mjestu u Europskoj uniji kada se gleda 14-dnevna incidencija i broj zaraženih, ali i umrlih. Po oboljenjima su od nas lošiji samo Slovenija, Latvija, Rumunjska, Estonija i Litva. Više je umrlih u Grčkoj, Latviji, Litvi i Rumunjskoj, a najgora je situacija u Bugarskoj.

Posljednji podaci ECDC-a o cijepljenosti u EU također govore da se Hrvati nisu iskazali. Naime, potpuno je cijepljeno dvjema dozama, odnosno jednom kada je u pitanju Johnson & Johnson, samo 51,4 posto odraslog stanovništva u Hrvatskoj. S tim postotkom iza sebe ostavljamo samo Rumunjsku i Bugarsku, a čak i Slovenija ima osam posto više cijepljene odrasle populacije.

Zanimljivo je vidjeti i stanje po drugim zemljama, pogotovo zemljama u vrhu. Tako Irska ima 91,8, a Malta 91,1 posto cijepljenih. I druge zemlje, poput Španjolske (83%), Italije (78,3%), Švedske (78,5%) i Francuske (85,4%), imaju znatno više cijepljenih.

Cijepljenost, očito, uzročno-posljedično utječe i na smrtne slučajeve gdje također ne stojimo dobro. Prema podacima Worldometersa, prošli tjedan u Hrvatskoj je preminulo 30 ljudi na milijun stanovnika. U Bosni i Hercegovini čak 64, Crnoj Gori 72, Bugarskoj 104, a u Srbiji 44 preminula na milijun stanovnika. S druge strane, bitno su povoljniji brojevi zapadnije pa je u Njemačkoj preminulo pet osoba na milijun stanovnika, u Italiji četiri, Španjolskoj pet, Češkoj šest, Švicarskoj i Francuskoj tri, a u Poljskoj osam.

Unatoč nedovoljnoj cijepljenosti, ipak imamo neke efekte u odnosu na prethodne valove. Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je usporedio drugi i treći val s četvrtim te zaključio kako je u prethodnim valovima broj hospitaliziranih pratio broj novozaraženih, a u četvrtom je valu ta krivulja povoljnija. Najveći dnevni broj novozaraženih u trećem valu bio je 8. travnja – 3217, a u drugom valu je najviše oboljelih u 24 sata bilo 10. prosinca – 4620.

Hoćemo li i sada doći do tih brojeva, teško je prognozirati, ali ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u svojim medijskim istupima nije bila pretjerano optimistična te je rekla da se može očekivati i 4500 novih dnevnih oboljenja.

Premijer Andrej Plenković jučer se na sjednici Vlade dotaknuo nezadovoljavajućeg broja cijepljenih i zaključio da imamo cjepivo, stoga ne vidi razlog da nam brojevi budu ovoliko visoki.