Gostujući u sinoćnjem Newsnightu, prometni stručnjak Željko Marušić govorio je, između ostalog, i o tome što vozači mogu učiniti da uštede na gorivu.

“Prva i najvažnija mjera je da se smanji broj vožnji. Ja sam sada evo pješačio, to mnogi mogu napraviti. Mnogi trebaju razmisliti i je li im povoljnija vožnja autobusom. Druga mjera je da se vozi sporije, s manje ubrzanja jer sve to povećava potrošnju goriva”, kazao je Marušić, osobito skrećući pozornost na prebrzu vožnju na hrvatskim autocestama.

Nadalje, potvrdio je da razliku u potrošnji radi i izbacivanje rezervne gume i cijelog pribora koji se vrlo rijetko koristi. Pojasnio je da se izbacivanjem rezervne gume uštedi otprilike 0,1 litra na 100 kilometara.

Vezano uz obvezu nošenja rezervne gume otkrio je i da će pokrenuti proceduru da se zapravo to zabrani jer skidanje kotača smatra opasnim, a k tome je opasno izlagati se na cesti.

“To je jedan dosad neotvoreni problem. Pokušajte Vi promijeniti gumu na jednom automobilu od 18 cola, vi ste malo snažniji, ali što da pokuša jedna malo slabija osoba. Međutim, što da vi ne pritegnete dobro vijke. To je sigurnosni problem i apsurdno je da je to uopće dozvoljeno raditi”, obrazložio je.

Predložio je da Vlada nakon 14 dana promijeni aktualnu mjeru i snizi trošarinu, a da pusti tržište da određuje svoju cijenu, piše N1.hr