Dubrovnik i Vukovar surađuju još od Domovinskog rata kada su 1993 potpisali povelju o prijateljstvu. Suradnja se intenzivirala makon mirne reintegracije i porvratka Vukovaraca u svoj grad.

1995. godine potpisan je ugovor o stipendiranju 5 vukovarskih studenata, pa sukladno Pravilniku o stipendiranju Grada Vukovara na godišnjoj razini Grad Dubrovnik izdvaja 48.000 kuna a u nekoliko navrata Grad Dubrovnik je organizirao ljetovanje za djecu koja su u Domovinskom ratu ostala bez roditelja.

Projekt ”More prijateljstva” predstavlja susret učenika iz Dubrovnika,Vukovara i okolice koji su postigli vrhunske rezultate na području tehničke kulture. Susret se provodi već drugu godinu za redom u organizaciji Grada Dubrovnika te u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture.

Suradnja gradova će se nastaviti i unaprijediti povećanjem broja stipendista na 10, osmislit će se program razmjene mladih, uspostaviti suradnja osnovnih i srednjih škola dvaju gradova, 5kn svake kupljene ulaznice u Muzeju Domovinskog rata na Srđu namijeniti će se za Memorijalni centar u Vukovaru itd.