Na Jadranu ujutro mjestimice umjerena bura, poslijepodne jugozapadni vjetar i jugo, prema kraju dana u jačanju. Najviša temperatura zraka većinom između 12 i 17 °C.

Međutim, iz DHMZ-a kažu da već kada smo se ponadali da smo se sasvim oprostili od zimskih uvjeta, oni će nas ponovno nakratko, ali naglo i izraženo zahvatiti.

Danas ćemo imati kraći “time-out” od hladnijeg vremena koje nam je stiglo za blagdanski vikend – danas će posvuda biti toplije i suho, no već večeras stiže promjena, koja je tek uvod u pravi zimski dan koji nas čeka u utorak.

Zbog svega je DHMZ izdao i posebno upozorenje.

“Nakon promjene početkom blagdanskog vikenda s kojom je osvježilo, lokalno bilo i izraženijih pljuskova te bure koja je obilježila i sam blagdan Uskrsa, ponedjeljak će donijeti mirnije i toplije vrijeme. No, pad tlaka zraka, jačanje jugozapadnjaka i juga najavit će novu promjenu koja svojom glavninom stiže u utorak. Već kada smo se ponadali da smo se sasvim oprostili od zimskih uvjeta, oni će nas ponovno nakratko, ali naglo i izraženo zahvatiti.

Naime, sa sjeverozapada će se do naših krajeva tijekom utorka naglo spustiti veća količina hladnog i vlažnog zraka.

Promjena će već početi potkraj ponedjeljka i u noći na utorak s jačim naoblačenjem te oborinama prvo na sjeverozapadu i zapadu zemlje.

Hladan zrak brzo će prodirati u niže slojeve atmosfere s jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom te jakom i olujnom burom. Stoga će kiša u unutrašnjosti, ali moguće i ponegdje duž obale, posebno sjevernog Jadrana, brzo prelaziti u susnježicu i snijeg. Ovako nagli prodori hladnog zraka uz prisustvo mlazne struje po visini često budu praćeni i grmljavinom, a ne može se isključiti mogućnost pojave tuče pa i pijavica. Nad Italijom će se stvoriti ciklona koja će se potom premještati dalje na jugoistok”, piše DHMZ, uz najavu da će lokalno u razmjerno kratko vrijeme pasti veća količina oborine te će u unutrašnjosti nastati snježni pokrivač, posebno u gorju.

Temperatura zraka past će za 10-tak stupnjeva u odnosu na ponedjeljak.

“Iako će oborine do srijede već posvuda uglavnom prestati te će se s burom razvedravati, druga polovina tjedna donijet će hladna jutra s čestim i jakim mrazom na kopnu, a ponegdje će ga biti i duž obale. Dnevna temperatura će od četvrtka izraženije rasti i prema vikendu će ponovno zavladati pravo proljetno vrijeme”, stoji u priopćenju DHMZ-a.

Već za vikend, nažalost, ponovno sstiže jako jugo uz moguću kišu.