Muzej crvene povijesti, koji jedinstvenim interaktivnim pristupom prikazuje svakodnevni život u Hrvatskoj pod jugoslavenskim režimom, započinje s radom 20. travnja 2019. i organizira dan otvorenih vrata za sav narod grada Dubrovnika.

Osnivački tim, sastavljen od mladih, perspektivnih i kreativnih Dubrovčana, poziva sve sugrađane na svojevrsnu “šetnju kroz vrijeme”, kroz skoro 50 godina hrvatskog socijalizma.

Jedan od osnivača, Nino Glavinić, objasnio je: “Možemo reći kako je ovaj projekt nastao iz više razloga. Iz želje povjesničara za otkrivanjem i prikazivanjem povijesti koja se našoj generaciji često prenosila uz određene konotacije, iz želje mladih za stvaranje novog, odnosno proširivanje lokalnog kulturnog sadržaja, iz želje dizajnera i arhitekata o prenamjeni industrijskih postrojenja u umjetničko kulturne centre, iz želje sugrađana za ukidanjem kulturno umjetničkog monopola stare gradske jezgre… Premda je samo nekolicina nas započela s ovim projektom, konačni rezultat ne bi bio ostvaren bez pomoći velikog broja građana Dubrovnika koji su nas podržali, ali treba naglasiti kako su nam podršku pružili iz svih krajeva Hrvatske. Zato pozivamo sve naše sugrađane da ove subote dođu na dan otvorenih vrata Muzeja crvene povijesti, zabave se u istraživanju prošlosti, možda saznaju nešto što nisu znali i da podijele s nama njihove iskrene dojmove.“

Muzej otvara svoja vrata u 9 sati ujutro, ulaz je besplatan cijeli dan, a nalazi se u Gružu, u tvornici TUP.