Kroz program “ST Cirkus” splitskog izvedbenog kolektiva ROOM 100, Dora Popić i Mišo Komenda 25. siječnja 2019. godine u 20:00 u Art radionici Lazareti izvest će svoju predstavu “ZVUK I TIJELO”.

“ZVUK I TIJELO” predstava je suvremenog cirkusa koja kombinira cirkusku tehniku na zračnom obruču (aerial hoop-u) sa zvučnim improvizacijama. Tijelo koje se pokreće zbog zvuka, i Zvuk koji se mijenja zbog pokreta. Ono što počne kao nadmetanje i igra dominacije, preraste u suradnju i koegzistenciju u kojoj jedno ne postoji bez drugog. Fokus rada na zračnom obruču se tiče ispitivanja granica tijela pod utjecajem centrifugalnih i centripetalnih sila koje nastaju pri njegovoj vrtnji, te istraživanja promjena u brzini okretaja i dinamici izvedbe koje nastaju kad tijelo zauzima različite položaje u vrtnji. Istražuje se i logika kretanja samog elementa obruča te poremećaji u njegovom pravilnom orbitiranju u situacijama kad je u toj delikatnoj zračnoj ravnoteži prisutno tijelo koje se kreće. Svaki pokret tijela i obruča je ilustriran ili u potpunosti diktiran glazbom koja se izvodi uživo i korespondira sa izvedbom. Zvučna kulisa je improvizacija koja se sastoji od distorziranja zvučnog signala kroz gitarske efekte i oscilatore. Uz gitaru se koriste analogni i digitalni sampleri i ritam mašina na način primjeren formi.

trajanje: 25 minuta
ideja, izvedba, pokret i glazba: Dora Popić i Mišo Komenda
potpora: Kam Hram i ROOM 100

Rad na predstavi se odvijao u prostorima udruge Kam Hram, HALE 100 te Multimedijalnog kulturnog centra Split, a prikazan je na festivalu Periskop u Rijeci u listopadu 2018. te u siječnju 2018. i 2019. u Splitu u sklopu “Večeri kratkih formi” i circusnext work-in-progress prezentacija. Predstava će imati svoju premijeru na novopokrenutom festivalu suvremenog cirkusa “Festival neobičnih obitelji” u Splitu u travnju 2020.

Ulaz je besplatan.