“Omikron je do sada zabilježen u 89 zemalja te se širi brže od delte. Broj slučajeva se udvostručuje svakih 1.5 do 3 dana u područjima gdje je došlo do lokalne transmisije”, priopćila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO dodaje kako se omikron brzo širi u zemljama s visokom razinom imuniteta stanovništva, ali da još uvijek nije jasno je li to zbog sposobnosti virusa da izbjegne stečen imunitet, njegove visoke razine zaraznosti ili kombinacije oba faktora, piše The Guardian.

“Mnogi zdravstveni sustavi bi mogli postati preopterećeni”
“Još uvijek nemamo dovoljno podataka za određivanje kliničke težine omikrona. Potrebno nam je više informacija kako bismo utvrdili koliko je ova varijanta ozbiljna te kako reagira na cijepljenje i postojeći imunitet”, navodi WHO.

Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila da bi bolnice na nekim mjestima mogle biti prenatrpane zbog tako brzog porasta slučajeva zaraze covidom-19.

“Broj hospitalizacija u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi nastavlja rasti, a s obzirom na brzo povećanje broja slučajeva, moguće je da bi uskoro mnogi zdravstveni sustavi mogli postati preopterećeni”, upozorava WHO.

Francuski premijer: Omikron se širi brzinom munje
Varijanta omikron “širi se brzinom munje” u Europi i vjerojatno će postati dominantna u Francuskoj do početka sljedeće godine, upozorio je jučer francuski premijer Jean Castex.

Francuske vlasti su jučer u 23 sata zatvorile granice za turiste ili poslovne ljude koji dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva. Nekoliko sati ranije Castex je objasnio kako će ova ograničenja putovanja biti uvedena kako bi se zaustavio nadolazeći val infekcija.

Dodatno, vlasti su objavile kako će smanjiti period između primanja druge i treće doze cjepiva protiv koronavirusa na četiri mjeseca kao i da će dokaz o cijepljenju biti nužan za ulazak na određena mjesta u zemlji, piše BBC.

Castex je dodao da će veće javne zabave i vatromet na Staru godinu biti zabranjeni i preporučio je da se ljudi, čak i cijepljeni, samostalno testiraju prije okupljanja na novogodišnjim zabavama.

Kako bi povećala pritisak na ljude da se cijepe, vlada će na početku sljedeće godine predstaviti nacrt zakona po kojemu će ljudi morati biti cijepljeni kako bi ušli u restorane ili koristili javni prijevoz na dugim relacijama.

Prema trenutnim pravilima, nedavni negativni rezultat testiranja može služiti kao zdravstvena propusnica čak i bez cijepljenja.

“Ne možemo dozvoliti da odbijanje manjine Francuza da se cijepe utječe na život čitave zemlje”, rekao je jučer Castex u govoru emitiranom na televiziji.