Kako pišu britanski mediji, ovog ljeta u zračnim lukama diljem Europe može se očekivati kaos uz kašnjenja i odgode letova. Kontrolori zračnog prometa bit će preopterećeni u mnogim zračnim lukama. Putnike koji idu na godišnji odmor stoga upozoravaju da ih čekaju mjeseci puni izazova, prenosi seebiz.

Europska organizacija za sigurnost zračnog prometa Eurocontrol najavila je uoči vrhunca ovogodišnje ljetne turističke sezone da će u sljedećih osam tjedana diljem Europe dnevno biti obavljeno oko 33.000 letova putničkih zrakoplova. To je oko osam posto više nego 2022. godine, objavio je list Times.

Petkom bi trebalo biti još više letova. No, brojke još uvijek ne dosežu one prije epidemije covida-19.

U međuvremenu, broj kontrolora zračnog prometa smanjio se od 2019., a zračne luke u mnogim dijelovima Europe nemaju dovoljno osoblja. Tijekom epidemije obujam zračnog prometa znatno se smanjio, a mnogi iskusni kontrolori našli su druge poslove.

Prema Eurocontrolu, niz važnih regija, uključujući Reims i Marseille u Francuskoj, Atenu i Budimpeštu, doživjet će “velike gužve” u zračnom prometu većinu dana.

Organizacija je izdala slična upozorenja za London, Barcelonu, Bruxelles, Budimpeštu, Nikoziju, Varšavu i Zagreb tijekom špica, posebno petkom i ljetnim vikendima.

“Zagušenja” mogu uzrokovati kašnjenja, a zrakoplovi će biti prisiljeni letjeti dužim rutama kako bi izbjegli područja gdje se očekuju zastoji.

Izvršni direktor Eurocontrola Raul Medina objasnio je da će, iako su zrakoplovne kompanije spremne za rast prometa, ovo ljeto u Europi biti izazovno, budući da imaju do 20 posto manje dostupnog zračnog prostora zbog rata u Ukrajini i vojnih potreba.

“Svatko mora odigrati svoju ulogu. Zračne luke moraju imati dobro osoblje, ključno je da (usluge zračnog prijevoza) osiguraju dovoljno kapaciteta i da se zrakoplovne kompanije pridržavaju svojih rasporeda”, dodao je.