Preksutra nam počinje kalendarsko ljeto. Trenutak je to kada sunčeve zrake padaju okomito na sjevernu Zemljinu obratnicu, a na sjevernoj Zemljinoj Hemisferi dan traje najduže u godini. Iako će se prema kraju lipnja svijetli dio dana početi skraćivati, baš kao i svake godine, najtopliji dio godine tek je pred nama.

Novi tjedan donosi puno sunčanih i vrlo toplih do vrućih dana, a uskoro se očekuju i prve ozbiljnije vrućine ove godine u Dalmaciji. Ipak, u dane vikenda moguća je manja promjena vremena.

Danas nas očekuje pretežno vedro vrijeme. U noći će puhati slaba bura, danju slab maestral, a na moru će kasno popodne biti umjerenog, prema otvorenom i pojačanog sjeverozapadnjaka. Minimalne jutarnje temperature zraka od 12°C ponegdje u Zagori do 22°C ponegdje uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature od 26 do 31°C.

Gotovo identične vremenske prilike vladat će u pretežno vedri utorak. U noći će puhati slaba bura, danju slab maestral, a na moru će kasno popodne biti umjerenog, prema otvorenom i pojačanog sjeverozapadnjaka. Minimalne jutarnje temperature zraka od 12°C ponegdje u Zagori do 22°C ponegdje uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature od 26 do 31°C.

Srijeda će biti pretežno vedra. U noći tiho ili slab burin, danju povremeno umjeren vjetar zapadnih smjerova koji kasno popodne na moru može biti pojačan. Bit će malo toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 27 do 33°C.

Pretežno vedro bit će u četvrtak. Bit će tiho ili uz slab dnevni vjetar – noću burin, danju maestral. Od jutra natprosječno toplo, u najtoplijem dijelu dana od 27 do 32°C.

Petak će biti pretežno vedar. Kasno navečer u Zagori sjeverne Dalmacije može biti slabih pljuskova. Bit će tiho ili uz slab dnevni vjetar – noću burin, danju maestral. Od jutra natprosječno toplo, u najtoplijem dijelu dana od 27 do 33°C.

Prognostički modeli još nisu suglasni za razvoj vremena u dane vikenda. Čini se da će manja količina nestabilnog zraka ipak stići do Jadrana.

Subota donosi djelomično sunčano vrijeme s promjenjivom naoblakom. Mjestimice će biti prolazne kiše ili pljuskova s grmljavinom. Ujutro i navečer zapuhat će umjerena bura, jača podno Velebita. Danju slab vjetar s mora. Bit će vruće, najviše dnevne temperature većinom od 28 do 33°C.

U nedjelju dosta sunčanog vremena, ali se i dalje ne isključuje mogućnost mjestimičnih pljuskova. U noći bura, danju slab vjetar s mora. Bit će malo svježije, piše Dalmacija danas