Toplinski val danas će zahvatiti dio zemlje, a do subote veći dio Hrvats. Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je upozorenje da je danas moguć na području Knina i Rijeke. Na vrhuncu toplinskog vala očekuje se da će najviše dnevne temperature biti u rasponu od 35°C do 40°C.

U petak bi toplinski val mogao zahvatiti i područje Karlovca i Gospića, a od subote i područje Zagreba, Osijeka, Splita i Dubrovnika.

DHMZ je objavio na svojim stranicama detaljniju prognozu za četvrtak i petak. – Sunčano i vruće. Vjetar na kopnu uglavnom slab, a na Jadranu će nakon jutarnjeg burina postupno zapuhati slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, prema otvorenom moru i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom od 32 do 37 °C – navode u prognozi za petak.

Proglašen je žuti meteoalarm, koji ukazuje na to da je vrijeme potencijalno opasno, u osječkoj, splitskoj i dubrovačkoj regiji. DHMZ je proglasio pak narančasti meteoalarm za zagrebačku, karlovačku, gospićku, kninsku i riječku regiju. – Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi – upozoravaju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, a prenosi vecernji.hr

U petak se očekuje sunčano vrijeme, a u unutrašnjosti i uz slab i umjeren dnevni razvoj oblaka. – Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu još u noći i ujutro burin koji će sredinom dana okrenuti na jugozapadni i zapadni vjetar, prema otvorenom moru sjeverozapadni. Najniža temperatura zraka između 13 i 19, na Jadranu od 21 do 26, a najviša dnevna između 32 i 37 °C – stoji u prognozi za petak.

Prema dostupnim podacima očekuje se da će vrijeme biti još i opasnije u petak. Proglašen je crveni meteoalarm za riječku regiju, što označava da je vrijeme izuzetno opasno. – Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama – upozoravaju iz DHMZ-a građane koji žive u riječkoj regiji.

Narančast meteoalarm je proglašen za petak za zagrebačku, karlovačku, gospićku, kninsku, splitsku i dubrovačku regiju. Odgovorno ponašanje za vrijeme toplinskog vala Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pozvao je sve vatrogasne zajednice priobalja da povećaju broj ophodnji i pojačaju motrenje, te je uputio građane na dodatan oprez i odgovorno ponašanje, piše HRT. Podsjetio je i na zabranu spaljivanja, osobito za vjetrovita vremena, korištenje roštilja u prirodi te bacanje opušaka, kao i bilo kakvo drugo neodgovorno ponašanje koje može biti uzrok požara, zaključuje se u objavi