Hrvatski privatni avioprijevoznik, Trade Air, u petak je, 29. travnja, obavio posljednje rotacije na domaćim PSO linijama. Do prekida je došlo zbog isteka PSO programa. Hrvatski privatni avioprijevoznik godinama je prometovao na domaćim linijama u sklopu PSO programa:

Osijek – Zagreb – Osijek,

Osijek – Pula – Split – Pula – Osijek,

Osijek – Rijeka – Osijek,

Rijeka – Split – Dubrovnik – Split – Rijeka.

Linije su u prometu bile kroz cijelu godinu s istim brojem rotacija, no s krajem travnja istekao je ugovor te je Trade Air u petak, 29. travnja, obavio posljednje rotacije iz odnosno prema Osijeku.

Do prekida je došlo iz razloga što nadležno Ministarstvo još nije objavilo dobitnika novog PSO programa (potpisivanje novog četverogodišnjeg ugovora), pa je i bilo očekivano da avioprijevoznik neće nastaviti operacije kada nije poznat ni dobitnik istog.

Očekuje se da će Trade Air u ovoj ljetnoj sezoni obnoviti promet na domaćim linijama te uvesti liniju između Osijeka i Zadra te Zadra i Rijeke, no tek po zaključenju ugovora s nadležnim tijelima.

Na linijama Trade Aira prometovao je zrakoplov L-410 kapaciteta 19 sjedala u vlasništvu češkog Van Aira. Novi četverogodišnji ugovor trebao bi na domaćim linijama osigurati zrakoplov većeg kapaciteta, a nastavak operacija, prema posljednjih informacijama, trebao bi se dogoditi u lipnju.

PSO program u Republici Hrvatskoj u nadležnosti je Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kojem smo poslali upit vezano uz ovu temu, no nismo zaprimili njihov odgovor – piše u objavi na Croatia navigation