Službenici kriminalističke policije i Policijske postaje Dubrovnik proveli su kriminalističko istraživanje nad trojicom državljana Crne Gore, starosti 20, 24 i 64 godine. Sumnjiči ih se da su krivotvorene novčanice u apoenima od 100 USD nabavili na području Crne Gore te da su doputovali u Republiku Hrvatsku gdje su prema unaprijed utvrđenom dogovoru na području Dubrovnika i Konavala stavili u opticaj 34 krivotvorene novčanice u apoenima od 100 USD. Osumnjičeni su i za pokušaj stavljanja u opticaj još 20 krivotvorenih novčanica.

U srijedu, 17.prosinca, je prvo zaprimljena dojava da je u jednoj mjenjačnici na području Dubrovnika zaprimljena novčanica od 100 USD za koju se sumnja da je krivotvorena. Jedan od osumnjičenih je spomenutu novčanicu razmjenio u kune, nakon čega je u istoj poslovnici drugi pokušao zamijeniti jednu novčanicu od 500 USD, u čemu nije uspio jer je djelatnica provjerom za ispravnost novčanica posumnjala u krivotvorinu.

Naime, pokušaj stavljanja u opticaj krivotvorenih novčanica zabilježen je u još jednom slučaju na području Dubrovnika, dok je u poslovnici jedne novčarske ustanove na području Konavala zaprimljeno 20 novčanica USD za koje se sumnja da su krivotvorine.

Nakon zaprimljenih dojava, policijski službenici su u srijedu, 17. prosinca, u popodnevnim satima, na graničnom prijelazu zatekli trojicu navedenih državljana Crne Gore te su dovedeni u prostorije policije na kriminalističko istraživanje. Sinoć, 18.prosinca, uz kaznenu prijavu predani su pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave.