Saslušanje Dubravke Šuice, buduće potpredsjednice Europske komisije, pred Europskim parlamentom počinje danas u 18:30 sati.

Šuicu će saslušati članovi odbora za ustavna pitanja, s tim da će im se pridružiti članovi odbora za rad i socijalna pitanja. Svi kandidati su dobili upitnik na koji su u pisanom obliku već odgovorili i ti su odgovori objavljeni. Svako saslušanje traje tri sata.

Kandidat za povjerenika na početku ima 15 minuta za uvodno obraćanje, a potom slijede pitanje članova parlamentarnih odbora. Postavljanje pitanja može trajati minutu, a za odgovor je predviđeno tri minute. Moguća su i dodatna pitanja, javlja Nacional.

Nakon saslušanja sastaju se koordinatori zastupničkih klubova koji iza zatovorenih vrata glasuju o kandidatu. Za zeleno svjetlo potrebna je dvotrećinska većina koordinatora. Ako nema dvotrećinske većine, moguća se dodatna pitanja u pisanom obliku, novo saslušanje ili prepuštanje nadležnom odboru da glasa. U tom slučaju potrebna je obična većina članova odbora.

Konferencija predsjednika parlamentarnih odbora 15. listopada će ocijeniti ishode svih saslušanja i dostaviti svoje zaključke Konferenciji predsjednika Europskog parlamenta koju čine predsjednik EP-a i šefovi zastupničkih klubova. Bude li potreba za dodatnim saslušanjem ili saslušanjem alternativnih kandidata, to će se organizirati 14. i 15. listopada.

Glasanje o cijeloj EK predviđeno je 23. listopada na plenarnoj sjednici u Strasbourgu i ako sve prođe u redu, nova komisija preuzima dužnost 1. studenoga. Ako ne dođe do formiranja nove komisije, sadašnja nastavlja raditi sve dok se ne izabere nova.

Saslušanje Dubravke Šuice odvija se u jeku afere zbog imovinske kartice.

Hrvatski premijer Andrej Plenković optužio je prošloga tjedna u Bruxellesu nevladinu udrugu Gong da vodi kampanju protiv hrvatske kandidatkinje. “Dubravka Šuica je prošla saslušanje na Odboru za europske poslove u Saboru i tamo su zastupnici SDP-a postavljali ove teme koje sada kao slučajno reciklira GONG, koji se uvijek i isključivo angažira na politici SDP-a”, rekao je Andrej Plenković.

Na stranicama Europskog parlamenta objavljena je ovoga tjedna Izjava o financijskim interesima Dubravke Šuice, koja nije tako detaljna kao što je imovinska kartica prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa u Hrvatskoj.