Osnivači BioNTecha i glavni ljudi iza Pfizerovog cjepiva protiv koronavirusa, Ugur Sahin i Özlem Türeci, kažu da bi cjepiva protiv raka mogla biti dostupna do 2030. godine. Iako su znanstvenici nesigurni oko upotrebe izraza “lijek”, cjepivo protiv raka koje je u razvoju moglo bi imati potencijal i značajno liječiti i boriti se protiv stanica raka, pisalo je u Sky News-u, a prenosi Index.hr.

Profesor Ugur Sahin i Özlem Türeci pronašli su nove načine liječenja raka, što pripisuju svom ranijem radu na cjepivu protiv covida. Tim, koji je uspješno pomogao razvoju Pfizerovog cjepiva, rekao je da je njihov napredak tijekom pandemije u korištenju mRNA tehnologije povratak radu na raku.

Dok tipična cjepiva sadrže mali dio virusa koji se koristi za imunizaciju, mRNA izrazito koriste samo genetski kod virusa. “Ono što smo desetljećima razvijali za razvoj cjepiva protiv raka bilo je vjetar u leđa za razvoj cjepiva protiv covida-19, a sada se cjepivo protiv covida-19 i naše iskustvo u njegovom razvoju vraća našem radu u borbi protiv raka”, rekla je Türeci.