Rat u Ukrajini uzrokovao je razne poremećaje na tržištu, a jedan od njih odnosi se i na ugljikov dioksid. Njemački i austrijski mediji ovih dana pišu o nestašici ugljikovog dioksida, što bi se moglo odraziti na proizvodnju piva i mineralne vode, piše Index.hr

Zbog nestašice CO2 čak je i poznati proizvođač Sanpellegrino u sjevernoj Italiji nedavno obustavio proizvodnju mineralne vode i sode na dva dana.

Troškovi proizvodnje ugljikovog dioksida porasli
U Njemačkoj su pivari upozorili da bi pivo moglo poskupjeti zbog nedostatka amonijaka za proizvodnju ugljikovog dioksida. A ugljikove kiseline također je malo u Austriji, potvrdilo je strukovno udruženje prehrambene industrije pri Gospodarskoj komori na upit APA-e.

“Zbog oskudnih količina troškovi ugljikovog dioksida su u posljednje vrijeme izuzetno porasli”, kažu iz austrijske Gospodarske komore. Glavni razlozi nestašice su “prije svega visoke cijene energenata, s kojima se neki proizvođači ugljikovog dioksida više ne mogu nositi pa smanjuju ili zatvaraju proizvodnju”. Ograničene su i proizvodnje u kojima se kao nusproizvod stvara ugljikova kiselina.

Sada “postoji manjak dostupnih količina ugljikovog dioksida na tržištu, koji se koristi, primjerice, za proizvodnju pića u Austriji. Situacija s opskrbom ugljikovim dioksidom u ovoj zemlji je napeta, ali trenutno osigurana”.

Do sada iz austrijske pivske industrije nije bilo dojava o nedostatku ugljikove kiseline – čak ni od velikih proizvođača, rekao je ovih dana u Volksblattu Florian Berger, direktor Austrijskog udruženja pivovara. “Ne vidimo scenarij neposredne prijetnje”, dodao je.

U Njemačkoj neke pivovare zaustavile proizvodnju

Neke tvrtke, poput Aktienbrauerei Kaufbeurena, već su prestale proizvoditi limunadu. Tradicionalna pivovara Riegele iz Augsburga, između ostalog poznata i po Speziju, također se suočava s velikim nestašicama te upozorava na moguće zastoje u proizvodnji.

Glasnogovornik Udruge za industrijske plinove (IGV) potvrdio je njemačkim medijima da je nedostatak isporuka CO2 problem cijele prehrambene industrije jer se svi proizvodi koji se moraju transportirati ohlađeni – primjerice svježa hrana – obično hlade suhim ledom. No proizvođači za to trebaju ukapljeni CO2 i stoga su podjednako pogođeni uskim grlima dobavljača kao i pivovare.

Ugljikov dioksid koristi se i u prehrambenoj industriji i medicini
Ne oslanja se samo prehrambena industrija na suhi led za hlađenje: lijekovi i cjepiva se posebno često hlade suhim ledom, a u mesnoj industriji CO2 se koristi za omamljivanje životinja tijekom procesa klanja.

U poljoprivrednoj industriji plin se koristi u staklenicima za poticanje rasta biljaka. Nastavi li se nestašica, to bi imalo dalekosežne posljedice za mnoge tvrtke.

Razlog manjka ugljikovog dioksida su povećane cijene plina. Mnogi dobavljači ugljikovog dioksida morali su smanjiti svoju proizvodnju kao rezultat golemog povećanja troškova.

Njemački pivar: Cijelo tržište je prazno
Prema Güntheru Csauthu, dobavljač njegove pivovare Aktienbrauerei Kaufbeuren je čak morao zatvoriti svoju europsku tvornicu. Umjesto uobičajenih 28 tona ugljikove kiseline, koliko stane u spremnike u pivovari Aktienbrauerei, krajem kolovoza mu je iznenađujuće isporučeno samo 7.5 tona. To nije dovoljno za sve njihove proizvode. Osim toga, ne zna se kada će isporuka ponovno stići.

“Cijelo tržište ugljikovog dioksida je prazno”, požalio se njemački pivar Csauth novinarima.

“Na nekim mjestima proizvodnja je već smanjena”, rekao je glasnogovornik Njemačke udruge za nabavu mineralne vode Tobias Bielenstein. Mnogi proizvođači trenutno dobivaju manje CO2 nego što su naručili.

Zagrebačka pivovara: Samodostatni smo, proizvodimo 96 posto naših potreba za C02
Kakva je situacija u Hrvatskoj? Hoćemo li ostati bez mineralne vode i piva zbog nedostatka ugljikovog dioksida?

Iz Zagrebačke pivovare rekli su nam da nema razloga za brigu.

“Što se tiče nestašice CO2, Zagrebačka pivovara je u svojoj proizvodnji samodostatna 96 posto s potrebama CO2, odnosno skoro u potpunosti rekuperiramo CO2 iz proizvodnog procesa potreban za finalni proizvod”, rekli su za Index.

U Jamnici također nemaju problema s nestašicom CO2. Proizvodnja mineralne vode ide normalno.

Razgovarali smo i s jednim proizvođaćem craft piva koji je rekao da nabavka ugljičnog dioksida nije problem.

Messer Croatia Plin: Nema nestašice, garantiramo isporuku postojećim kupcima
Kontaktirali smo i tvrtku Messer Croatia Plin, koja pripada grupaciji Messer i ima više prodajnih skladišta i distribucijskih centara diljem Hrvatske, a od njih ugljikov dioksid nabavljaju i neke pivovare.

“CO2 je poskupio kao i svi drugi proizvodi zbog povećanja cijena energenata, ali zasad nema nestašice”, kažu iz tvrtke Messer za Index.

Njihovo poslovanje vezano za CO2 funkcionira dobro i za sada mogu garantirati isporuke postojećim kupcima.