Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković gostovala je u Točki na tjedan N1 televizije gdje je među ostalim otkrila koliko se dužnosnika iz ovog mandata našlo pod povećalom Povjerenstva, a progovorila je i o turbulentnom odnosu sa šefom Vlade.

Nataša Novaković je u Točki na tjedan otkrila da se uhićena bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac također našla pred Povjerenstvom.

“Imala je predmet pred Povjerenstvom. U imovinsku karticu je umjesto tri stana unijela obiteljsku kuću i zbog toga smo je sankcionirali. Prije dva tjedna ta je odluka poništena od Visokog upravnog suda koji je zaključio da nismo nigdje pogriješili, ali da smo previše formalni, što je zapravo samo po sebi nelogično. Povjerenstvo sve podatke mora usporediti sa zemljišnim knjigama i drugim registrima. Mi smo to napravili i jasno je da muž i ona posjeduju tri etažirana stana u jednoj kući i tako ih je trebalo upisati. Sud je zaključio da smo previše formalni, a to dovodi do pravne nesigurnosti”, rekla je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za N1 televiziju.

Istaknula je da će Povjerenstvo ići s izvanrednim pravnim lijekom jer smatraju da u ovom predmetu to moraju napraviti.

“Poruka suda je neobična jer svatko tko je pokušavao ikad uknjižiti neku nekretninu, zna koliko je to formalan proces. Prema ovoj presudi bilo koja rubrika u imovinskoj kartici se može olako shvaćati, time je otvorena siva zona. Najčešće nam se govori da smo previše arbitrarni, a sad smo previše formalni. Poštovat ćemo odluku suda, ali presuda unosi dvojbe i za druge predmete”, kazala je Novaković.

Iz ove je Vlade otišlo 15 ministara, protiv mnogih je pokrenuta istraga i mnogi su prije toga bili pred Povjerenstvom. Odgovarajući na pitanje je li zona sukoba interesa uvod u korupciju, Novaković je rekla da se zna dogoditi, no konkretne postotke nema:

“Mi nemamo velike ovlasti. Mi smo u predvorju korupcije i tako možemo postupati. Ono vodi do težeg oblika korupcije koje nije u našoj ingerenciji. Zato treba naglasiti bitnost Povjerenstva i prevencije. Bitno je da u prevenciji budemo jači da ne dolazi do težih oblika.”

Za suradnju s DORH-om i Uskokom kaže da nema zamjerki. Prema podacima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od 2016. godine do danas pokrenuto je 70 postupaka protiv stanara Markovog trga među kojima je 20 ministara i 50 zastupnika. Novaković kaže da je u svom mandatu, koji je počeo 2018., doživjela svašta, no najspornija je činjenica da se u pitanje dovodi članak pet prema kojem dužnosnik mora biti transparentan: “To je najjači alat Povjerenstva, a odjednom je postalo sporno. Nama je to u najmanju ruku dvojbeno jer se to dugi niz godina gradi. Trebali bi graditi standarde da budu jači, a sad hoćemo napraviti korak unatrag.”

Progovorila je i o odnosu s premijerom Andrejom Plenkovićem koji im je rekao da više neće dostaviti: “Ništa nam više nije ni dostavio tako da Povjerenstvo ništa nije uspjelo utvrditi.”

Ako se sudskom praksom utvrdi da Povjerenstvo ne može raditi po članku 5 o općim načelima djelovanja političara, to bi bio ogroman korak unazad, i društvu i Povjerenstvu, istaknula je Novaković i dodala da se Povjerenstvo ne predaje te da očekuju sudske presude.