Većina ispitanika predviđa da će trenutna kontrakcija biti plitka i kratkotrajna, s blagim povratkom pozitivnog rasta u prvom tromjesečju 2024.

Gospodarstvo eurozone očekuje tek skroman rast u 2024. unatoč tome što će plaće rasti brže od inflacije prvi put u tri godine, pokazuje anketa ekonomista Financial Timesa.

Gotovo dvije trećine od 48 ekonomista koje je anketirao FT reklo je kako vjeruje da je blok jedinstvene valute već u recesiji – obično definiranoj kao dva uzastopna kvartala smanjenja bruto domaćeg proizvoda u odnosu na prethodni kvartal.

“Ovo ne bismo opisali kao potpunu recesiju; umjesto toga, ovo bismo i dalje okarakterizirali kao stagnaciju”, rekao je Paul Hollingsworth, glavni europski ekonomist u BNP Paribasu. “Štoviše, nastavljamo vidjeti postupni oporavak u 2024., umjesto daljnjeg pogoršanja”.

Većina ispitanika predviđa da će trenutna kontrakcija biti plitka i kratkotrajna, s blagim povratkom pozitivnog rasta u prvom tromjesečju 2024. Međutim, očekuju da će iduća godina donijeti samo slab rast i upozorili su da bi visoke kamatne stope, potencijalna previranja na energetskom tržištu i geopolitička nestabilnost mogle izazvati dublji pad.

U prosjeku, ekonomisti predviđaju da će gospodarstvo eurozone iduće godine rasti nešto više od 0,6 posto. Većina je bila pesimističnija od ECB-a i MMF-a, koji su prognozirali da će gospodarstvo bloka sljedeće godine porasti 0,8 odnosno 1,2 posto.

Nekoliko ekonomista je reklo da su mogući izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a po drugi put i mogućnost da Ukrajina izgubi rat protiv Rusije među rizicima koji bi mogli povući europski blok jedinstvene valute u razdoblje još slabijeg rasta.

Vítor Constâncio, bivši potpredsjednik ECB-a, rekao je da su veliki rizici za Europu “recesija u Njemačkoj ili Italiji i pobjeda Trumpa”, prenosi Poslovni dnevnik.