Ustavni sud Republike Hrvatske danas će odlučiti jesu li covid-potvrde na ulasku u bolnice i institucije socijalne skrbi u skladu s Ustavom ili ne, piše 24sata.hr

– Došlo je puno prijedloga za ocjenu ustavnosti tzv. covid-potvrda raznih sindikata i većeg broja građana. U utorak ćemo na redovnom Stručnom sastanku odlučivati o ocjeni ustavnosti Odluke o uspostavi digitalnog sustava tzv. covid-potvrde te o covid-potvrdama koje se odnose na prijem pacijenata u bolnicama i za obavezno testiranje u zdravstvenim ustanovama i sustavu socijalne skrbi. O covid-potvrdama za tzv. javni sektor još nećemo raspravljati jer nije došlo očitovanje Vlade pa smo im poslali požurnicu – rekao je jučer za N1 predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

– U utorak je i sjednica Suda pa je moguće da ovi predmeti, ako dobiju podršku na Stručnom sastanku završe i na sjednici Suda – rekao je Šeparović.

Tajming ove sjednice Ustavnog suda – samo dva dana nakon isteka roka za refrendumsku inciijativu Mosta – kod oporbe budi sumnju u političku namještaljku vladajućih.

Premda najavljeno donošenje odluke nema nikakve veze s referendumskom inicijativom Mosta, Ustavni sud tom bi odlukom te odlukom o covid-potvrdama u javnom sektoru, mogao dati smjer u kojem bi išla odluka o (ne)ustavnosti drugog referendumskog pitanja koje se odnosi na izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i ukidanje covid-potvrda.

Budu li, naime, ustavni suci danas odlučili da uvođenje covid-potvrda nije sporno s aspekta ustavnosti, onda bi teško bilo zamisliti da bi dopustili provođenje referenduma usmjerenog prema zahtjevu da se ukinu covid-potvrde, piše Jutarnji list.