Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović sazvao je izvanrednu konferenciju za medije zbog odluke o zabrani rada nedjeljom. Ustavni sud u prošlosti tri puta rušio Zakon koji se odnosi na neradnu nedjelju.

Izmjene Zakona o trgovini koji se tiču neradne nedjelje osporavaju udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, niz manjih trgovačkih poduzeća i obrta te stranka Fokus. Na snagu su stupile 1. srpnja prošle godine, a prema njima trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili.

Hrvatska udruga poslodavaca ranije je tvrdila da je ograničavanje rada i radnog vremena poduzetnika suprotno temeljnim postulatima koje HUP i njegove članice zastupaju, kao i da zabrane ne potiču razvoj tržišta niti pozitivno utječu na tržište rada. Predstavnici stranke Fokus zakon također smatraju diskriminatornim i kažu da ide na štetu malih trgovaca, a u korist trgovačkih lanaca te da ga treba ukinuti.

Na početku je Šeparović objavio odluke.

“Na sjednici donijeli smo rješenje, nismo prihvatili prijedlog za ocjenu suglasnosti zakona o trgovini”, objavio je Šešarović. Rješenje je doneseno većinom od 10 glasova, protiv su bili suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec koji su najavili izdvojena mišljenja. Izdvojena podupiruća mišljenja najavili su suci Ingrid Antičević Marinović, Branko Brkić i Miroslav Šumanović.

“Što se tiče zakona o trgovini, već smo dvaput odlučivali o neradnoj nedjelji. 2004. smo ukinuli zakon. 2009. godine smo ukinuli jer nije bio obrazložen cilj. U ovoj odluci imamo stajalište da u pravnom poretku je nedjelja dan u tjednu koji se po tradiciji smatra danom tjednog odmora. Reguliranje tog rada ovisi o slobodnoj volji zakonodavca. Vlada je kao cilj navela postizanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života radnika, osiguranje kavlitete života, socijalno blagostanje. Za nas je to legitiman cilj – piše index.hr