FOTO Meteoadriatic

DHMZ je nedavno objavio klimatološku analizu siječnja 2023. Za ljubitelje klimatoloških podataka vrlo je zanimljiva vijest da su naši klimatolozi prvi put o ovoj analizi koristili najnoviji klimatološki prosjek, a to je onaj od 1991. do 2000. Ovo je bitno jer u dobu globalnog zagrijavanja stariji prosjeci gotovo da su irelevantni kada ih koristimo kao referentno razdoblje za usporedbu s posljednjim godinama.

Tako je siječanj 2023. očekivani u cijeloj Hrvatskoj bio topliji, a odstupanje je najizraženije bilo u Slavoniji. Veći dio Dalmacije dobio je ocjenu “toplo”, a nema sumnje da bi ocjena bila još “toplija” da se nije dogodilo zahlađenje u posljednjoj dekadi mjeseca.

Također očekivano, u većem dijelu Dalmacije siječanj je oborinski bio natprosječan mjesec. To se osobito osjetilo na srednjodalmatinskim otocima, a prosječne oborine dobili su tek zadarsko i dubrovačko područje.

Oborina sljedećih dana neće biti, no prvi vikend ove veljače donijet će dinamičke vremenske prilike na našem području.

Subota će biti pretežno sunčana, a koja kap kiše moguća je na krajnjem jugu zemlje. Već od jutra na moru će zapuhati tramontana koja će danju biti sve jača. Popodne će uzduž cijele obale, ali i na otocima puhati jaka tramontana s olujnim udarima, a ponegdje su mogući i orkanski udari. Tramontana će do večeri okrenuti na buru uz blago slabljenje. Danju će temperature biti od 8 do 14°C, no prema večeri počet će osjetan pad temperature zraka.

Nedjelja će biti pretežno sunčana. Uz granicu s BiH može biti povremenog slabog snijega. Puhat će umjerena do jaka bura, oslabit će navečer. Osjetno hladnije u odnosu na prethodne dane s najvišim dnevnim temperaturama od 3 do 8°C.

Ponedjeljak i utorak će vjerojatno biti najhladniji dani nadolazećeg tjedna. Bez obzira na pretežno sunčano vrijeme bit će vrlo hladno, a bura će pojačavati osjet hladnoće. Ujutro će diljem Zagore biti mraza, a slab mraz ponegdje je moguć uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature od 1 do 7°C, piše Dalmacijadanas