Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika sa zadovoljstvom Vas pozivaju večeras, u ponedjeljak 29. travnja 2019., u 20 h na predstavljanje knjige ‘Huzur’ bosanskohercegovačke književnice Martine Mlinarević, poznate po svojim društveno-angažiranim tekstovima i istupima.

 

Zbog svoje popularnosti u regiji, knjiga je do sada tiskana u pet izdanja, a internacionalnoj publici dostupnija je na makedonskom, a uskoro i na poljskom i francuskom jeziku. Knjiga je svojevrsni prikaz osobne drame žene koja nadilazeći svoje najdublje strahove ulazi u borbu za vlastiti život s izuzetno agresivnim karcinomom dojke. Huzur predstavlja mir u svim dimenzijama ljudskog života, emotivno i tjelesno zdravlje, iskonsku sreću, svojevrsnu ravnotežu duše i osjećanja, ravnotežu želja i stvarnosti, mašte i realnosti. Mir je to osobe koja ne mora nužno bit sretna.

 

Brutalno iskrenim pristupom vlastitoj bolesti i njenim konzekvencama, odvažnim pojavljivanjem na naslovnici najčuvenijeg magazina za žene u susjednoj BiH – ‘Gracija’ s ožiljcima odstranjene dojke, kroz cinizam i humor i uspjela je detabuizirati temu malignih karcinoma dojke, ohrabriti žene u regiji u suočavanju s opakom bolesti, te senzibilizirati širu javnost za brigu o zdravlju žena. Ne čudi stoga, što ju je povodom Dana žena, Europska unija izabrala za jednu od nekoliko inspirativnih žena za svoju globalnu kampanju ‘Inspired by Her’.