U Hrvatskoj trenutno nedostaje antibiotika koji se najčešće prepisuju, poput Klavocina, što je problem u sezoni gripe zbog bakterijskih komplikacija, no stanje nije bitno drukčije nego prošlih godina, a uzroci su poznati, kaže predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo, prenosi index.

Trenutno nedostaju pedijatrijske formulacije antibiotika, što je veliki problem za pedijatre i roditelje u sezoni prehlada i gripa, kada su česte bakterijske komplikacije, pa je i potrošnja antibiotika veća.

Dodatni problem je nestašica penicilinskih antibiotika, koji se široko primjenjuju, pa pedijatri moraju prepisivati terapije koje se inače koriste kao rezervni antibiotici, kazala je Soldo u razgovoru za Hinu.

Povremeno nedostaje lijekova za tlak i kolesterol

“Na tržištu nemamo dovoljno amoksicilin sirupa i Klavocina, povremeno dolaze neke manje količine, ali već skoro godinu dana je stalni problem s Klavocinom. To je posljedica globalizacije proizvodnje, jer je proizvodni pogon u Indiji imao problema s kvalitetom proizvoda, pa su na kraju svi proizvođači imali problema s Klavocinom.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je da bi do normalne distribucije Klavocina trebalo doći u travnju. Određene količine lijeka najavili su drugi proizvođači za sljedeći tjedan, no nakon toga se opet najavljuju nestašice, tako da se situacija mijenja iz tjedna u tjedan”, govori predsjednica HLJK-a.

Nestašica lijekova nema za pacijente s teškim dijagnozama, a to su onkološki i transplantirani pacijenti, dok su povremeno prisutne kod terapija za kronične pacijente.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE