U Republici Hrvatskoj u protekla 24 sata zabilježeno je 265 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a još je jedna osoba preminula, objavio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije.

S milijun ljudi na jadranskoj obali, s otvorenim svim aktinostima, ugostiteljskim objektima, noćnim klubovima, kafićima, restoranima, povećane brojke bile su očekivane. Ono što je sad jako važno, kad završi turistička sezona, pri povratku na kontinent u matične gradove, da mlade osobe koje su bile u rizičnim situacijama u noćnim klubovima, u kafićima, da izbjegavaju kontakte sa svojim starijim ukućanima i kontakte općenito, kako se bolest ne bi prenijela na naše građane na kontinentu, rekao je Krunoslav Capak, prenosi N1.

Ponovio je da je Stožer za noćne klubove uveo mjeru rada do ponoći i da vijesti s terena govore da je ta odluka bila dobra.

Ima inventivnih načina da se iz nožnih klubova mladi presele u kafiće i restorane, koji mogu raditi duže, a to nije dobro. Mjerom smo htjeli smanjiti ono što su inspekcije dojavljivale s terena, da se do ponoći svi pridržavaju mjera, a nakon ponoći zbog konzumiranja opuštajućih tvari dolazi do situacija u kojima se korona lakše prenosi. Apeliramo na sve da se te situacije ne događaju, rekao je Capak.

Ima inventivnih događaja na odlaske na vjenčanja u Hercegovinu, gdje su veliki saloni i vjenčanja jeftinija, što mislimo da treba izbjegavati. Okupit ćemo predsjednike lokalnih županijskih stožera na sastanak i dogovoriti s njima aktivnosti da oni, koji mogu brže i lakše identificirati problem, donose lokalno mjere u dogovoru s Nacionalnim stožerom, u smislu ograničavanja rada objekata ili smanjivanja obiteljskih i drugih vrsta okupljanja na određene brojke, rekao je Capak, izrazivši nadu da će ta mjera polučiti rezultat u vidu smanjenja broja zaraženih.