Večerašnja emisija “I to je život”, urednice i voditeljice Orlande Vlahušić Prkačin, bila je posvećena Vukovaru – gradu heroju. Kroz fotografije i video zapise ispričana je priča o herojstvu, patnji i žrtvi Vukovaraca.

Emisija je započela pričom o Trpinjskoj cesti, jednom od strateški najvažnijih ulaza u grad heroj, poznatijoj kao “groblje tenkova”. Gledatelji su mogli vidjeti fotografije Spomen doma hrvatskih branitelja u Borovu naselju, tenk kao znak sile koju su slomili hrabri branitelji te bistu Blaga Zadra, junaka grada Vukovara koji se borio i vodio branitelje upravo u ovom dijelu Vukovara.

Prikazane su i vrlo potresne fotografije i snimak iz vukovarske bolnice, u čijem se podrumu danas može vidjeti vjerna rekonstrukcija podruma iz ratnog doba Vukovara. Tijekom opsade vukovarska je bolnica bila pod stalnom neprijateljskom vatrom, unatoč velikom crvenom križu koji je, postavljen na krov bolnice, signalizirao neprijateljskom zrakoplovstvu da je riječ o mjestu zaštićenom Ženevskim konvencijama. Medicinsko osoblje i pacijenti premješteni su u podrum bolnice, gdje su liječnici radili u neadekvatnim uvjetima i bez potrebne medicinske opreme. Dana 20. studenog 1991. godine pripadnici JNA zaustavili su međunarodne promatrače u središtu grada te su za to vrijeme iz bolnice izveli više od 260 ljudi, koji su ubijeni na Ovčari ili nekoj drugoj lokaciji, a za mnogima se još i danas traga.

Prikazane su i fotografije zloglasnog hangara, koji je u mirnodopsko vrijeme služio kao skladište poljoprivredne mehanizacije, ali je od rujna 1991. pretvoren u logor za nesrpsko stanovništvo grada i okolice. U hangar je 20. studenog 1991. dovezeno više od 260 hrvatskih branitelja i civila iz vukovarske bolnice. Po dolasku su im oduzete dragocjenosti i osobni predmeti te su krenula premlaćivanja. Preživjeli su u večernjim i noćnim satima istoga dana voženi na lokaciju u blizini hangara gdje ih je usred oranice čekala iskopana jama. Njih 200 smaknuto je hicima i zakopano bez ikakvog obilježja. Danas se na mjestu hangara nalazi Spomen dom Ovčara, koji čuva sjećanje na ranjenike i civile odvedene iz vukovarske bolnice, zatvorene i mučene u bivšem hangaru, a potom pogubljene i zakopane. Spomenuto je i posljednje izvješće Siniše Glavaševića, hrvatskog radijskog novinara i simbola hrvatskog ratnog novinarstva. Pretpostavlja se kako su Siniša Glavašević i njegov kolega i prijatelj Branimir Polovina, čije su osobne stvari, također, prikazane na fotografijama iz hangara, ubijeni među prvima, jer su u grobnici njihova tijela bila prekrivena drugima i nalazila su se na samom dnu masovne grobnice. Nakon svega što su gledatelji mogli vidjeti i čuti u večerašnjoj emisiji samo možemo reći – NE PONOVILO SE!

Potresnu emisiju o žrtvi i padu Vukovara možete pogledati u videu ispod ili u petak, u 15.00 sati, na Dubrovačkoj televiziji!