Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare na kojoj je predstavio Vladin travanjski paket mjera za gospodarstvo.

“Uoči sutrašnje sjednice Vlade, održali smo Uži kabinet na kojima smo govorili točke dnevnog reda, između ostalog i set gospodarskog mjera. Riječ je o daljnjem suzbijanju krize zbog pandemije koronavirusa”, kazao je premijer, piše N1.

Za nas je riječ o najvećoj krizi od Domovinskog rata. Situacija je objektivno teška i najveći je problem pitanje neizvjesnosti. Situacije je utjecala na promjenu naših života preko noći. Svi zajedno pokušavamo se prilagoditi na novu realnost, na nešto što sam prije nekoliko dana nazvao “novo normalno”, rekao je Plenković.

“Zasada držimo pod kontrolom dinamiku zaraze. Naša je poruka da nam ništa nije važnije od zdravlja i da moramo u ovoj cijeloj situaciji pokazati odgovornost. Ovo je situacija u kojoj moramo biti i osobno odgovorni. Mogu reći da smo onaj element panike dosta dobro i brzo shvatili. Apeliram na sve da budu strpljivi”, napominje.

“Treći najzahtjevniji zadatak je pitanje gospodarstva. Već više od 65 tisuća poduzeća krenulo je s provedbom naših prvih mjera. Prve procjene razmjera ove krize na globalnoj razini su veće od one krize iz 2008. godine. Ova kriza se uispoređuje s onom velikom depresijom krajem 20-ih godina prošloga stoljeća. Odlučili smo izaći s još jednim paketom mjera”, istaknuo je.

“Ono što smo odlučili učiniti sada, odlučili smo kao Vlada čvrsto stati iza hrvatskih radnika. Mjera koju predlažemo jest da se ona potpora koja se već koristi, za travanja i za svibanj podigne na 4 tisuće kuna netto. Ujedno će država preuzeti teret doprinosa na tih 4 tisuće kuna. To je ukupno 1460 kuna po zaposlenom. Ta mjera kada se zbroje travanj i svibanj, sve skupa je 8,5 milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta, pod uvjetom da se zadrže radna mjesta”, rekao je premijere Plenković.

Druga mjera ide prema poduzećima kojima je rad onemogućen ili znatno otežan. Bit će oslobođeni od poreza na dobit, dohodak i doprinose za iduća tri mjeseca oni koji su imali pad prihoda od 20 do 50 posto. Oni koji imaju pad prihoda veći od 50 posto, njih ćemo osloboditi u potpunosti plaćanja svih poreznih obveza. One tvrtke koje ostvaraju više od 7,5 milijuna kuna oslobađaju se poreznih obveza proporcionalno padu”, dodao je.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.