Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je radne sastanke s predstavnicima lokalne samouprave u Općini Dubrovačko primorje, s predstavnicima gradova Opuzena, Metkovića i Ploča te općina Slivno, Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje, kao i s desetak predstavnika lokalnih poljoprivrednih gospodarstava.

 

Na radnim sastancima sudjelovale su i zamjenica župana Žaklina Marević te ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić, a teme o kojima se raspravljalo bile su financiranje lokalnih projekata, strategija razvoja poljoprivrede, plan raspolaganja i upravljanja poljoprivrednim zemljištem na tim područjima, kao i udruživanje poljoprivrednika u proizvođačke organizacije.

Tijekom radnog sastanka u Općini Dubrovačko primorje jedna od važnih tema razgovora bila je izgradnja vodoopskrbnog podsustava Majkovi i Dubravica, u cilju osiguranja redovite vodoopskrbe kvalitetnom pitkom vodom stanovnicima naselja.

U Opuzenu su se predstavnici općina i gospodarstava osvrnuli na planove raspolaganja poljoprivrednim zemljištem gradova Opuzena, Metkovića i Ploča te općina Slivno, Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje, kao i o razvoju lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kroz turizam.

Ministrica Vučković istaknula je da se aktivno radi i na izradi novog podzakonskog akta u području proizvođačkih organizacija čiji cilj je olakšati udruživanje proizvođača i kapacitiranje sa svrhom kvalitetnije pripreme prije javljanja na natječaje za mjere Programa ruralnog razvoja i korištenja financijskih sredstava za njihov rad.