Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Američka središnja banka FED (Federal Reserve System) povukla je prvi potez u borbi protiv rasta cijena. Referentna kamatna stopa oštro je podignuta za 0.5 postotnih bodova, na raspon 0.75 posto do 1%. Ovo je najveći rast u više od dvadeset godina i drugi ove godine. Međutim, dvostruko je veći nego u ožujku, kada je referentna kamatna stopa podignuta za 0.25 postotnih bodova, piše Index.hr

U praktički istom trenutku i središnja banka Ujedinjenog Kraljevstva Bank of England (BOE) podigla je referentnu kamatnu stopu na najveću stopu od 2009. Dan nakon FED-a i BOE, referentnu kamatnu stopu podigla je i središnja banka Indije, a očekuje se da će ubrzo isto napraviti i ECB, središnja banka EU. Brazil je od sredine 2021. podigao referentnu kamatnu stopu s 2 posto na 12.75 posto, a meksička središnja banka je već dva puta podizala kamatne stope u 2022.

Cilj vala podizanja stopa je borba protiv rastuće inflacije, koja je na povijesno visokim razinama. U SAD-u iznosi 8.5 posto za ožujak, najviše u zadnjih 40 godina. U Ujedinjenom Kraljevstvu iznosi 7 posto, najviše u zadnjih 30 godina, u Indiji 7.68 posto, a za travanj je u eurozoni izmjerena inflacija od 7.5 posto.

Situacija u Latinskoj Americi, gdje inflacija u Brazilu iznosi više od 11 posto, a u Meksiku, Kolumbiji i Peruu više od 7 posto, još je gora. Jedna od prvih politika Rusije nakon početka rata u Ukrajini bila je oštro podizanje referentne kamatne stope s 9.5 posto na 20 posto, a trenutna inflacija je viša od 16 posto. Zbog rasta inflacije čak je i Južna Koreja podizala kamatne stope, i to dva puta od početka 2022. Borba protiv rasta cijena postala je glavni svjetski ekonomski cilj.

Što to znači za ljude? Više možete pročitati klikom na LINK