Na održanoj konferenciji za medije Nataša Gabričević, bivša direktorica Čistoće i potpredsjednica dubrovačkog HNS-a, predstavila je dokumente koji dokazuju povezanost Grabovice i izvorišta Omble te razloge što hitnije sanacije odlagališta. Nastavno na konferenciju stiglo je i priopćenje dubrovačke podružnice HNS-a koje prenosimo u daljnjem tekstu.

 

„Grabovica se trebala prestati koristiti već jučer! Pod tim mislim da se trebao prestati odlagati otpad na odlagalištu koje se dokazano nalazi u 3. zoni sanitarne zaštite, u kojoj je apsolutno zabranjeno odlaganje otpada i dozvoljena je isključivo sanacija, bez daljnjeg odlaganja“ – uvodno je rekla potpredsjednica dubrovačkog HNS-a Nataša Gabričević govoreći o dokumentima koje je dobila, a koji dokazuju povezanost dubrovačkog odlagališta otpada i najvažnijeg gradskog izvora vode.

 

„Pretpostavljam da je ovo došlo do mene u jeku ovih događanja oko onečišćenja vode, ljudi su očito počeli povezivati taj problem s Grabovicom. Uostalom i mene je začudilo što voda nije bila za piće, a nije bilo zamućenja. Počela je nova školska godina, naša djeca su izložena. Ja se osjećam odgovorna, želim upozoriti javnost, jednako kako sam upozoravala odgovorne na potrebu hitnog prestanka korištenja Grabovice“ – naglasila je bivša direktorica Čistoće te dodala kako je sve to već iznijela pred gradskim vijećem te prošloj, ali i ovoj gradskoj upravi. Iako je bila uvjerena kako se napokon krenulo rješavati ovaj ogroman ekološki problem nakon što je donesena odluka o zatvaranju odlagališta, sada misli da nova gradska vlast to ne želi učiniti. Stoga je odlučila javno istupiti kako bi skrenula pažnju na ovaj problem.

 

„Ne mogu šutjeti, u pitanju je zdravlje naše djece, naših roditelja, na kraju i svih naših sugrađana. Iako će iz gradske uprave reći kako se ne može dokazati da je onečišćenje došlo s Grabovice, nažalost činjenice govore kako se ne može dokazati ni da nije“ – rekla je te dodala kako se tijekom proteklog tjedna susrela s bezbroj zabrinutih upita sugrađana na temu “je li za stanje vode u gradu kriva Grabovica?”

 

„Uz već davno poznate i s moje strane javno iznesene stavove o Grabovici, moram reći da su to za mene bile jako neugodne situacije“ – rekla je Gabričević te dodala kako joj je potom u ponedjeljak dostavljena kuverta koja je sadržavala studiju naziva Radovi trasiranja podzemne vode (mikrozoniranje) na lokaciji odlagališta komunalnog otpada Grabovica – Dubrovnik napravljenu za Čistoću od strane jedne zagrebačke tvrtke te dopise županijskog Zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskih voda, a koji svi ukazuju na činjenicu kako je Grabovica direktno povezana s izvorištem Omble.

 

„Kada sam vidjela sadržaj iste prvo sam pomislila da je u pitanju provokacija, prepravljeni materijali i slično, ali uvjerila sam se da su to identični dokumenti kakvi su do mene došli dok sam bila u Čistoći“ – rekla je te dodala kako priča s Grabovicom seže u daleku 1982. godinu, dok su već 1996. krenule pripreme za njenu sanaciju i zatvaranje.

 

„Već od 2002. godine na Internetu nalazimo čitavih niz studija i elaborata koji ukazuju na mogućnost štetnog utjecaja Grabovice na izvorište Omble. Napokon 2003. godine izdaje se građevinska dozvola za sanaciju i zatvaranje Grabovice“ –  objasnila je Gabričević koja je rekla i kako su „svaka daljnja tumačenja o tome kako se treba upravljati procjednim vodama koje se stvaraju u neadekvatnim uvjetima i izlaze izvan okvira laguna direktno u okoliš, svako daljnje zatvaranje očiju i priča o tome da je izdana nova građevinska dozvola, da će se raditi sanacija i zatvaranje Grabovice sljedeće godine“ – suvišni.

 

„Zavod za javno zdravstvo zna još od 2000. godine da je Grabovica povezana s Omblom. Ali oni ne mogu ništa poduzeti po ovom pitanju, već to mogu samo Čistoća i Grad. Jednako tako pri ovakvom onečišćenju ne bi pomogao ni pročistač pitke vode, jer on je projektiran za mehanička onečišćenja poput zamućenja. Tek u drugoj fazi previđeno je da se gradi postrojenje za biološka onečišćenja“ – naglasila je.

 

Stoga je uputila poziv gradonačelniku Frankoviću da „bez odlaganja provede zatvaranje tj. zabranu odlaganja na Grabovicu te zatim pristupi sanaciji i njenom zatvaranju uz potporu EU fondova, putem kojih bi se moglo bespovratno dobiti do 85 posto novaca“. Objasnila je i kako je projekt koji učestalo spominju u kontekstu sanacije Grabovice zapravo projekt uz potporu Fonda za zaštiti okoliša, a putem kojeg bi se na račun daljnjeg korištenja ovog odlagališta moglo dobiti do 60 posto potrebnih sredstava, i to ukoliko bi Grabovica i dalje ostala aktivno odlagalište.

 

„Zatvorite Grabovicu, stupite u pregovore sa Fondom zaštite okoliša za potrebe mogućeg sufinanciranja“ – poručila je gradonačelniku Gabričević te dodala da kad su u pitanju dokumenti koji su joj dostavljeni ima isti stav.

 

„Ako me netko doista htio provocirati ili je netko pomislio da sam promijenila mišljenje ponoviti ću vrlo jasno – moj osobni stav i stav HNS-a je da je trebalo prestati odlagati novi otpad na Grabovicu jučer, da je trebalo zatvoriti Grabovicu već jučer!“ – zaključno je izjavila.