Gradonačelnik Mato Franković, sa suradnicima, obišao je obnovljenu rivu u Rožatu. Riječ je o investiciji od 2,2 milijuna kuna kojom je spriječeno daljnje propadanje rive, a u konačnici se dobio sigurniji i prikladniji prostor ispred Franjevačkog samostana u Rožatu, koji je i svojevrsno mjesto okupljanja stanovnika ovog područja.

 

Kroz radove je sanirana obala i izgrađen novi obalni zid te je čitav prostor obložen i popločan kamenom. Riva je zadržala svoj raniji oblik, koji je bio potpuno narušen zbog oštećenja nastalih djelovanjem rijeke na njezine temelje i tlo na kojem je sagrađena. Pristanišni betonski obalni zid bio je raspucan i utonuo, a kamena riva u zapadnom dijelu gotovo potpuno urušena. Izvedenim radovima osigurana je stabilnost i primjeren izgled prostora.

”Ovo je početak uređenja Rijeke dubrovačke. Ovaj projekt smo prijavili na sufinanciranje Ministarstvu mora tako da očekujemo dio novca iz resornog ministarstva. Sukladno odluci Vlade RH nastavljamo projekt obnove cijelog područja Rijeke dubrovačke izgradnjom novih privezišta i vjerujem da će se brzo krenuti u radove. Rješavamo i komunalnu infrastrukturu. Gotova je prva dionica izgradnje kanalizacijske mreže do ambulante. Sad se ide u drugu dionicu, javna nabava je gotova, radovi bi trebali početi vrlo skoro, čekamo još odluku o odabiru nadzora, čime će se riješiti kanalizacijska mreža cijelog prostora Rijeke dubrovačke”, kazao je u ovoj prigodi gradonačelnik Franković.

Gradu Dubrovniku zahvalio se i župnik Župe Marijinog Uznesenja u Rožatu fra Josip Sopta. ”Ljudi su oduševljeni, ali vidite i sve sami. Naše oči najbolje kazuju o ljepoti i važnosti ovog malog, a za nas velikog projekta”, rekao je fra Sopta.